Kabinet kruipt voor Wilders en Baudet: Lili en Howick moeten gaan (update)

-DEN HAAG- Uit angst bij de komende provinciale statenverkiezingen stemmers te verliezen aan partijen als de PVV en FvD, blijft het kabinet vasthouden aan uitzetting van de kinderen Lili en Howick naar Armenië.

Ijskoud, harteloos en respectloos. Ook als het kinderpardon schaamteloos overboord gegooid moet worden, het kabinet heeft er geen probleem mee, alles voor het pluche waar de heren Harbers en Rutte (beiden VVD) op zitten. Omroep Utrecht volgde vandaag de situatie tijdens een laatste protest van honderden demonstranten in Den Haag.

klik hier voor de video en het artikel

U P D A T E

AMERSFOORT – Het kabinet blijft standvastig in het besluit om Howick en Lili uit Amersfoort terug te sturen naar Armenië. Staatssecretaris Mark Harbers van Migratie zei vanochtend dat Nederland en Armenië voorzieningen en hulp aan het regelen zijn voor de terugkeer van de kinderen.

De uitzetting staat voor uiterlijk morgen gepland. Harbers wilde voorafgaand aan de ministerraad verder weinig vragen beantwoorden over de zaak. Zo wilde hij bijvoorbeeld niet zeggen of een gebrek aan geschikt onderwijs in Armenië iets zou veranderen aan de zaak.

“De zaak is acht keer beoordeeld en in alle gevallen was de uitkomst dat er geen recht is op verblijf, omdat Armenië een veilig land is. De Nederlandse overheid doet alles samen met de Armeense autoriteiten om voorzieningen en hulp beschikbaar te stellen na terugkeer”, zei de staatssecretaris.

NIEUWE PROCEDURE

Advocaat Flip Schüller is ondertussen een nieuwe procedure gestart om te voorkomen dat de broer en zus het land uit moeten. Volgens Schüller gaat het om een voorlopige voorziening bij de rechtbank in Amsterdam.

“De kinderen zouden in Armenië tijdelijk van de moeder gescheiden zijn, maar nu blijkt dat het niet goed gaat met haar”, zegt de raadsman. “Ze is op verzoek van voogdijinstelling Nidos onderzocht. De arts concludeert dat de moeder moet worden opgenomen en in die tijd niet voor de kinderen kan zorgen. De moeder is nu in afwachting van een plaats in de kliniek”, aldus de advocaat.

Het verzoek ligt nu ter beoordeling bij de rechter en de griffier, meldt een woordvoerster van de rechtbank. Het is nog niet bekend of er een zitting komt.

KINDERBOMBUDSMAN

Gisteravond zei Kinderombudsman Margrite Kalverboer nog in het tv-programma Pauw dat Harbers ‘hele fundamentele rechten van kinderen’ schendt als hij de uitzetting van Howick en Lili doorzet.

“De Kinderombudsvrouw wees gisteren op de kinderrechten”, zei Harbers. “Ik wijs op de uitspraak van de Raad van State, waarin alle aspecten zijn meegewogen, inclusief alles wat over kinderrechten is gezegd.”

Bron: RTVU Foto: MB

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*