Kerstboomproductie in problemen door aanhoudende droogte

-RODERESCH- De aanhoudende droogte lijkt na woensdag voorbij, toch kunnen we de gevolgen nog lang voelen. Zelfs tot aan Kerstmis, want de voorbije hittegolf heeft de kerstbomen in de Ardense kwekerijen grote schade toegebracht, meldt de RTBF.

Door de hitte en droogte hebben de kwekerijen in de Belgische Ardennen en de Scandinavische landen echter aanzienlijke verliezen geleden. In sommige kwekerijen is tot 40 procent van de bomen afgestorven, en ook het verlies van zaden is aanzienlijk.

Vanaf vanavond gaat het regenen, en ook voor de komende dagen worden nog buien voorspeld. Die regen is broodnodig, willen we de komende feestdagen niet zonder kerstbomen zitten. Maar als daarna nog een droge periode van drie à vier weken volgt, zouden de kwekerijen nog eens 10 tot 15 procent van hun voorraad kunnen verliezen. “Omdat de bomen dood zijn, of visueel ongeschikt als kerstboom”, zegt kweker Jonathan Rigaux aan de RTBF.

Door de aanhoudende en zeer grote bosbranden in Zweden, zal de export van Kerstbomen daar een forse knauw krijgen, een exportterugslag van 30% is al vrijwel zeker. In Nederland wordt over het algemeen op kleinere plantages gekweekt, waardoor beregening mogelijk is, hetgeen wel een prijsverhoging met zich mee brengt.

Bron: RTBF/SVT/FAZ Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel