Koningspaar: Zij kennen God noch gebod (Update 21:21)

Vice-premier wist van niets

Vrijdag 16 oktober 19:00 (Bron:NOS/ADN/SpringerAG Foto: Wiki-cc)
-‘s-Gravenhage- Koning Willem-Alexander is vanmiddag, zonder nadere aankondiging, vertrokken naar Griekenland om daar vakantie te vieren. Hij vloog aan het eind van de middag met het regeringstoestel naar zijn vakantieadres. Of zijn gezin mee is gereisd, is (nog) niet bekend, maar insiders vermoeden van wel.  De altijd zwijgzame Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat, maar wil er verder niets over kwijt.

De reis is zeer opmerkelijk, omdat het kabinetsadvies luidt om niet naar oranje gebieden te reizen. Deze week maakte het kabinet zelfs bekend extra maatregelen te nemen om mensen te ontmoedigen om te gaan. De vakantievilla van de koning staat in het Griekse deel dat voorlopig nog de code geel heeft.

,,Dat is mij niet bekend’’

Vicepremier Hugo de Jonge werd vrijdagmiddag na afloop van het kabinetsberaad al ondervraagd over de veronderstelde herfstvacantie. ,,Dat is mij niet bekend’’, antwoordde hij verbaasd (zie video onder artikel). De woordvoerder van de RVD die belast is met Koninklijk Huis stond naast hem en zei ook van niets te weten. Een georkestreerde leugen of ware verbazing?

Daarna werd de De Jonge gevraagd of het wel verstandig is dat de koning naar het buitenland gaat terwijl het kabinetsadvies uitdrukkelijk is om in Nederland te blijven. De Jonge antwoordde dat het reisadvies voor elke Nederlander hetzelfde is. Ook voor de koning.

Expert in crisiscommunicatie Noud Bex, vreest dat de actie van de Koning ten koste gaat van het draagvlak voor het naleven van de coronamaatregelen. ,,Deze actie valt in dezelfde categorie als het huwelijk van Ferd Grapperhaus. Mensen zullen denken: als de Koning het doet, waarom zou ik het dan ook niet doen? Als hoofd van het gezin is Willem Alexander ‘weer een beetje dom’ zo lijkt het, uitgerekend in deze fase van de crisis. De timing kan niet slechter.”

Ik denk niet dat de Koning hier zelf wat van gaat zeggen

Volgens de crisiscommunicator zijn excuses nodig om het draagvlak in de samenleving weer terug te krijgen, en dat komt dan weer op het bordje van Premier Rutte. ,,Ik denk niet dat de Koning hier zelf wat van gaat zeggen. Hier moet snel en daadkrachtig tegen opgetreden worden. Het koningshuis en het kabinet mogen in deze fase van de crisis niet de schijn opwekken dat zij laks met de Coronaregels omgaan. Zeker nu het allemaal nog langer duurt in Nederland, met horeca die dicht gaan en mensen vrezen voor hun baan.”

Momenteel Is Griekenland nog een van de meest veilige landen in Europa, een groot deel van het land heeft code ‘geel’, ook het gebied waar de koninklijke villa staat. Desal-niettemin wordt reizen afgeraden.

“Als de koning nu op vakantie gaat is dat echt het verkeerde signaal aan Nederland”, vindt Jesse Klaver van GroenLinks. “De regering vraagt mensen om zoveel mogelijk thuis te blijven en af te zien van allerlei dingen waar ze naar uitgekeken hebben.”

‘Waarom zij wel en wij niet?’

Het duo Willem-Alexander en Máxima raakten eerder deze zomer ook al in opspraak, omdat zij tijdens hun vacantie in Griekenland niet 1,5 meter afstand hielden van een restauranteigenaar met wie zij meenden op de foto te moeten gaan. Ook toen was het op vacantie gaan voor velen onbestaanbaar.

Op sociale media brak na bekend worden van het nieuws een storm van kritiek los. Kritiek die kort samen kan worden gevat onder de noemer ‘waarom zij wel en wij niet?’ Een kritische Facebookgroep, vergeleek de trip naar het buitenland met de vlucht van het Koninklijk gezin in de oorlog naar het buitenland. Volk en vaderland in nood achterlatend.

Het ‘uitje’ van de koning zal ongetwijfeld een ‘staartje’ in de kamer krijgen. Oppositie-partijen GroenLinks, SP en regeringspartij D66 zijn uiterst kritisch. Kamerlid Joost Sneller van D66 noemt de reis ‘onverstandig en onbegrijpelijk’, gezien de voorbeeldfunctie die het staatshoofd heeft. De koning had gehoor moeten geven aan de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk in de eigen omgeving te blijven, zegt Sneller.  SP’er Ronald van Raak vindt dat de koning rechtsomkeert moet maken. “Hij laat zien dat hij de sfeer in Nederland niet aanvoelt.” Ook hekelt hij de geheimzinnigheid rondom de reis. “Dit moet gewoon gezegd kunnen worden, het is geen staatsgeheim.”

Update onder de video>

21:00 uur : Koning Willem-Alexander breekt vakantie Griekenland af na ophef: ‘Reacties zijn heftig

Amper enkele uren nadat het regeringsvliegtuig met Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima geland was in Griekenland, vertrekt het Nederlandse koningspaar opnieuw richting thuisbasis. Hun reis had dusdanig veel ophef veroorzaakt in de Tweede Kamer en in de media dat zij naar eigen zeggen geen andere optie meer hebben.

‘Deuk in imago als verbinder’

‘Wij zullen onze vakantie afbreken’, liet het Nederlandse koningspaar optekenen via de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst. ‘Wij zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. Wij willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het coronavirus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen strikt worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij.’

NOS-verslaggeefster en royaltyroddeljournalist Kysia Hekster meent dat dit ‘een enorme deuk in het imago van de koning als verbinder’ is, zegt zij via de NOS. ‘Blijkbaar heeft hij zelf niet bedacht dat het niet zo’n goed idee was en dat het zo’n uitstraling zou hebben. Dat heeft hij niet goed ingeschat.’ Andere media zijn minder mild en verwijzen naar het eigenzinnige en soms ‘hondsbrutale’ gedrag dat zijn moeder en opa eigen was. Het lijkt alsof Willem Alexander dat genetisch heeft meegekregen, aldus een Duits boulevardblad.

Geef een reactie op dit artikel