KOSTEN: Bijna helft Nederlanders zet verwarming uit. 1 op 6 slaat maaltijd over

Leestijd: 2 minuten
Maandag 5 december 2022 -12:00 uur – Bron: Ipsos – Beeld: Publiek domein
 -Amsterdam- Bijna de helft van de Nederlanders bespaart op kosten door de verwarming niet aan te zetten, ook nu de temperatuur het predicaat koud draagt. 1 op 6 in de lagen- en middeninkomens slaat regelmatig een (warme) maaltijd over. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos. Bovendien blijven mensen zich zorgen maken over de gestegen kosten als gevolg van de hoge inflatie, ondanks maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd.

Uitgavenpatroon aanpassen.

Nog steeds geven vier op de vijf Nederlanders aan zich zorgen te maken over de stijgende inflatie in Nederland. Ook blijft driekwart van de Nederlanders zijn uitgavenpatroon aanpassen.

Ondanks dat de zorgen over de stijgende inflatie tussen de verschillende inkomensgroepen vergelijkbaar zijn, loopt de daadwerkelijke impact voor deze groepen steeds verder uiteen. Nederlanders met een laag inkomen blijven in toenemende mate hun uitgaven aanpassen (oktober 66%; november 75%) en bijna zeven op de tien Nederlanders met een laag inkomen (69%) hebben meer moeite met rondkomen, een stijging sinds de meting in oktober (64%).

Onder Nederlanders met een hoger inkomen heeft nu bijna de helft (46%) zijn uitgaven aangepast door de inflatie. Dit lag in oktober een stuk hoger, toen gaven bijna zes op de tien Nederlanders met een hoog inkomen (57%) aan hun uitgavenpatroon aangepast te hebben. Zo hebben premiumsupermarkten als Albert Heijn en Jumbo veel last van klantverlies. Vaste klanten stappen steeds vaker over naar de harddiscounters Aldi en Boni.

Minder energieverbruik

Nederlanders besparen vooral op de energierekening: door korter te douchen, door de verwarming lager te zetten of helemaal uit te zetten en door in zijn algemeenheid minder energie te gebruiken.

Nederlanders besparen het minst vaak door maaltijden over te slaan (7%), maar onder Nederlanders met een laag inkomen ligt dit aandeel een stuk hoger. Van deze inkomensgroep slaat één op de zes Nederlanders (15%) maaltijden over vanwege de inflatie.

Inflatie: zeven op de tien verwachten dat prijzen in 2023 blijven stijgen

Een nieuwe enquête in 36 landen voor het Wereld Economisch Forum laat zien dat een groeiend aantal mensen gelooft dat de werkloosheid volgend jaar zal stijgen.

Zeven op de tien (69%) verwachten dat prijzen volgend jaar blijven stijgen. Het aantal mensen dat denkt dat de werkloosheid in hun land de komende 12 maanden zal groeien, stijgt (61%). Dat is hoger dan de 56% in juni.

79% van de werkende populatie verwacht dat hun reële inkomen in 2023 zal dalen. Slechts 12% verwacht een salarisverhoging die gelijk is aan of hoger dan de inflatie.  De covid-pandemie wordt in mindere mate als reden voor de inflatie gezien. Eenzelfde aantal mensen wijt de stijgende kosten voor levensonderhoud aan buitensporige bedrijfswinsten (62%) en aan het coronavirus (61%).