Lourdesgrot Amsterdam vernield

Dinsdag 18 mei 2021 07:12- Bron: Stadsdeel Oost/KRO/Parool Foto: Publiek domein
  -Amsterdam- Een Mariabeeld is onlangs door vandalen uit de Lourdesgrot in het Amsterdamse Oosterpark vernield 

Bij het stadsdeelkantoor Amsterdam-Oost kwam gisteren een melding over de vernieling. Het stadsdeel-kantoor laat aan de pers weten dat de Lourdesgrot een rijksmonument is, waarvan Hotel Arena aan de ‘s-Gravesandestraat de eigenaar is. Het hotel zou daarom aangifte moeten doen.“Wij vinden het heel erg spijtig, want het is een heel belangrijk beeldje voor het Oosterpark”, zegt de woordvoerder van het stadsdeelkantoor. “We hopen dat het beeldje snel gevonden wordt en gerestaureerd kan worden.”

“Als rijksmonumenten worden beschadigd moet altijd aangifte volgen en moet de gemeente er werk van maken”, reageerde een woedende Diederik Boomsma, voorzitter van de CDA-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad. Hij vindt dat het stadsdeel zich verschuilt. “Dit is geen particuliere kwestie.”

In Hotel Arena was vroeger het rooms-katholieke Sint-Elisabethgesticht gevestigd, voor oudere vrouwelijke wezen die niet voor zichzelf konden zorgen of langdurige verpleging nodig hadden.

Parool: Waar is het Mariabeeld gebleven? 

Een Lourdesgrot is een kopie van de grot van Massabielle in het Zuid-Franse bedevaartsoord Lourdes, waar in 1858 Maria verscheen aan het herderinnetje Bernadette Soubirous. In onnoemelijk veel landen werd de grot nagebouwd uit devotie voor Onze Lieve Vrouwe van Lourdes. Er bevindt zich ook een Lourdesgrot in de Vaticaanse Tuinen, maar ook dichterbij, aan de rand van het Groningse Ter-Apel, op loopafstand van het enige nog bestaande middeleeuwse klooster.

Geef een reactie op dit artikel