Mgr. de Korte: “De politiek is saai geworden en weinig bezield”

Leestijd: 2 minuten

“Als Bisschop denk ik over de goede samenleving vanuit het Katholiek sociaal denken”

-‘s-GRAVENHAGE- Afgelopen week, bijna aan het begin van het nieuwe politieke jaar, ‘gooide’ CDA-politicus en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt een steen in de Haagse vijver, door zich te beklagen over het feit dat veel politieke partijen hun idealen kwijt zijn. Maar is er iets mis met politiek pragmatisme vroeg Dagblad Trouw zich af en sprak o.a. met Mgr. Gerard de Korte, Bisschop te ‘s-Hertogenbosch.

Waar partijen vroeger herkenbaar waren aan hun standpunten, ook al had het centraal planbureau daar vraagtekens bij. Nu ligt dat anders. De C van CDA is uitgehold, het liberale gedachtengoed van D66 en VVD is doorgeschoten naar bijna zuiver kapitalisme. Bij de PvdA kwam men er achter dat wanneer je in de 1960er jaren kinderen van arbeiders laat studeren, zij op later leeftijd een betere baan krijgen en meer inkomen dan een arbeider, tja en dan is de electorale keuze van die kinderen voor de VVD aantrekkelijk.

Nu lijkt het er volgens Omtzigt op, dat partijen steeds meer van hun voorstellen graag voorzien van een goedkeurings-stempel van het CPB. De politiek wordt zo ‘eenheidsworst’.

Bisschop Gerard de Korte was onlangs in de VS. De politiek daar zit vaak muurvast. De wil om compromissen te sluiten lijkt afwezig. “Polderen hoort bij de Nederlandse politiek, het heeft ons het land opgeleverd dat Nederland nu is, waar wij materieel en immaterieel best blij mee mogen zijn”, zo de Korte.

Toch begrijpt de Korte de politicus Omtzigt wel. Je idealen realiseren is lastig en vraagt om bereidheid tot compromissen sluiten. “De politiek is saai geworden en weinig bezield” aldus de Bossche Bisschop.

Het valt de Korte ook op dat het wetenschappelijk bureau van het CDA prachtige teksten schrijft, maar in hoeverre wordt dat in de praktijk toegepast? De Bisschop is van mening dat die onvoldoende zichtbaar worden. Wat doen de kamerleden van de eerste en tweede kamerfractie met de analyses van hun eigen wetenschappelijk instituut? Ook stelt de Korte vraagtekens bij de keuze van nieuwe CDA-kamerleden. “Kunnen deze mensen wel politiek bedrijven vanuit hun wortels?”

Katholiek sociaal denken

Mgr. de Korte staat stil bij het Katholiek sociaal denken. De Korte lijkt de dag te prijzen waarop de Christen-Democraten een begrip als ‘rentmeesterschap’ herontdekken, zeker daar waar het gaat om het klimaat en milieu. Bij de liberalen zou de Bisschop graag een bezinning zien op de verhouding tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. Bestaanszekerheid in een digitaal tijdperk zou een zinvol discussiethema bij de sociaal-democraten moeten zijn.

“Als de partijen zich daar op focussen, dan zal een dergelijke herbronning het debat verdiepen, dan hebben zij goud in handen”, aldus Bisschop Gerard de Korte.

Bron: Trouw/ADN Foto: MariaBode (c)