Mgr. de Korte prijst protestantse journalistiek

-‘s-HERTOGENBOSCH- Mgr.dr. Gerard de Korte heeft zijn Bisdomwebsite vernieuwd. Op de site is een plekje ingeruimd voor de column van de Bisschop. De eerste column op de nieuwe site liegt er niet om.

De Bisschop grijpt de gelegenheid aan om bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Nederlands Dagblad, die krant de ‘hemel’ in te prijzen ( een van de bijverdiensten van de Bisschop is dat hij columnist is bij het ND).

Nu had Mgr. de Korte in zijn vorige Diocese (Groningen-Leeuwarden) de bijnaam ‘de dominee met de mijter’, refererend aan zijn grenzeloze en soms doorgeschoten liefde voor de oecumene. Zijn liefde voor oecumene en het protestantisme blijkt ook in zijn laatste column. Geen woord over de Katholieke media. KRO?  kent hij niet. Radio Maria? nooit van gehoord. Tal van digitale blogs? leest hij niet. Het in zwaar weer verkerende Katholiek Nieuwsblad, de laatste papieren Katholieke krant van ons land, nota bene huurder van een kantoorruimte in het Bisschopspaleis aan de Parade in ‘s-Hertogenbosch, waar je vanuit het wc-raam bijna in de slaapkamer van de Monseigneur kunt kijken? Geen woord !

Nee. De krant die regelmatig, en wellicht tot ergernis van menig protestantse mannenbroeder of zuster, een column plaatst van de Bisschop uit het zuiden, zal het allemaal prachtig vinden. Ook protestantse media krijgen het jaarlijks moeilijker om het aantal lezers op peil te houden. Als dat lezersverlies structureel wordt dan maar proberen Christenen van een ander signatuur (Katholieken) binnen te halen. ND en EO zijn daar sterk in de laatste jaren, echter kende de EO al een afsplitsing van anti-roomse leden. Nadat de EO in de ogen van veel leden te ‘rooms’ werd was het resultaat de oprichting van Family-7tv door ontevreden EO-leden en medewerkers, en nu is weer een aantal EO-bestuursleden op de barricaden geklommen om de EO weer naar de (protestantse) basis terug te brengen, het ND kan daar van leren.

Over het door de Korte geprezen ND gesproken: die kent zelfs een nieuwsbrief voor Katholieken. Waar de Korte het ND beschouwt als een brede Christelijke krant voor alle stromingen, moeten die Roomschen het doen met een aparte nieuwsbrief van de krant. Tja, de oecumene kent zijn grenzen. Liever niet teveel Roomsch nieuws in een protestantse krant, liever apart in een nieuwsbrief. Die Roomschen moeten wel hun plek weten. Met de mond de oecumene belijden, maar in de praktijk…. Lees verder on de foto>

Mgr. Rob Mutsaerts (foto MariaBode/S A Karstenberg)

Hoe anders de Korte’s eigen ‘zwarte Piet’ genaamd Hulpbisschop Mutsaerts (opmerkelijk weinig op tv), die heeft geen column op de Bisschoppelijke site, maar moet het doen met een privé-blog elders op het net.

Het is een feit dat in ons land nog steeds méér protestanten overstappen naar het Katholieke geloof dan andersom. Zou dat komen door de ND columns van de Korte?

Foto: archief

6 Comments

 1. b hoekstra

  Geweldig. Precies wat je van de Korte kan verwachten. In het noorden waren ze destijds bepaald niet rouwig over zijn vertrek. Hij blundert keer op keer, zie zijn homomis die hij wilde aanrichten in den bosch. hier werd hij teruggefloten door zijn eigen priesters.

 2. Omdat het bovenstaande artikel de nodige halve en hele onwaarheden bevat, voel ik me vrij om te reageren in de hoop het een en ander recht te kunnen zetten.
  1) De column van mgr. De Korte op de internetsite van het bisdom is overgenomen uit het Nederlands Dagblad van 24 september. Op 28 september vierde het ND haar 75-jarig bestaan.
  2) De maandelijkse column van de bisschop van Den Bosch is geen “bijverdienste”, maar een engagement: dat biedt hem de mogelijkheid om zich regelmatig via een landelijk dagblad tot Nederlandse christenen te richten. De columns worden telkens op de site van het bisdom doorgeplaatst.
  3) Het ND plaatst niet “wellicht tot ergernis van menig protestantse mannenbroeder of zuster” een column van mgr. De Korte. Integendeel: toen de redactie enkele jaren geleden voorstelde om met de column te stoppen om plaats te maken voor andere columnisten, was de roep vanuit de lezers om mgr. De Korte voor de krant te behouden zo sterk, dat de hoofdredactie overstag ging.
  4) Vrijwel alle artikelen, en dus ook de grote hoeveelheid katholiek nieuws, die in de wekelijkse (inmiddels twee keer per week) nieuwsbrief “Katholiek Inside” staan, staan/stonden ook gewoon in de papieren en digitale krant. En dat katholieke nieuws wordt niet alleen door de groeiende groep katholieke abonnees en lezers gewaardeerd, maar ook door onze trouwe protestantse lezers. De nieuwsbrief is een samenballing van het katholieke nieuws dat in de krant en/of op de site stond en is dus een extra service aan de Nederlandse katholieken.
  5) Het ND is inderdaad van oorsprong een protestantse krant, maar wil sinds enkele jaren uitdrukkelijk een kwaliteitskrant zijn voor de hele breedte van het Nederlands christendom. Vaste columnisten zijn onder meer Anton de Wit (hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad), de katholieke theoloog en hoogleraar Paul van Geest, en de priester Jan-Jaap van Peperstraten. Antoine Bodar schreef ook jarenlang voor de krant en is nog steeds een warm pleitbezorger van het ND. Ik zelf mag sinds enkele jaren als katholiek journalist en theoloog het Vaticaanse en katholieke nieuws verslaan, in uitstekende samenwerking met mijn andere collega’s van de kerkredactie. En er werken meer katholieken bij het ND.

  • Reactie van de redactie: “Die Wahrheit liegt im Auge des betrachters”

  • och nee, zit die munsterman hier nu ook al katholiek te zijn?, vreselijk “!

  • roelof trip

   Wat een lariekoek. Munsterman de excuustruus van het ND. En als Munsterman het heeft over halve waarheden dan zit ik wel zijn recensie met kromme tenen te lezenm want op zijn recensie is toch wel wat aan te merken. Maar dat heb ik wel vaker bij de stukjes van Munsterman. Voor als mij oud GPVér heeft overigens het ND net als de EO afgedaan.

 3. Chris Barendse

  Sorry redactie Mariabode.
  Wat een door en door zuur bericht over Mgr de Korte.
  Waarschijnlijk hebben jullie dit weekeinde azijn gedronken i.p.v. een goed klas wiin.
  Jammer deze vorm van polarisatie.
  Ben echt teleur gesteld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*