Milsbeek: Carnavalsrel Pastoor verbiedt jeugdbruiloft in de kerk

MILSBEEK – Dit weekeinde is het carnaval in het ganse land, en dat betekent feest, humor en jolijt. Teleurstelling echter bij carnavalsvierders in het Gelderse Milsbeek, de Jeugdboerenbruiloft mag dit jaar ineens niet meer in de Kerk worden opgevoerd. De Pastoor ziet het niet zitten: carnaval is een leuk iets,  maar de Kerk is een ruimte van gebed.

Waar gaat het nu om. Er is een oude en grootse traditie in het Gelderse dorp, de jeugdboerenbruiloft van carnavalsvereniging De Diepenkikkers. In een feestelijk samenzijn nemen een knaap en een maagd uit Milsbeek elkaar aan tot ‘onechte en onwettige’ echtgenoten. Met onwettige getuigen. En al jaren viert men dat ‘huwelijk’ in de plaatselijke RK-Kerk. Maar dat is één alaaf te veel voor de Pastoor en die houdt zijn Kerkdeur mooi op slot, want pastoor Martinus Rijs, sedert 2017 de eerste man in de Parochie, vindt het niet passend.

 Ik begrijp dat je bepaalde muziek niet wil en drinken in de Kerk kan natuurlijk niet, maar dit is toch iets onschul­digs

Koen Jos Berns, Carnavalsburgemeester

,,Heel jammer” zegt Koen Jos Berns, de carnavalsburgemeester die de trouwerij houdt. ,,We doen het al elf jaar in onze Kerk, het is de juiste plek voor ons. Eerder hielden wij het buiten, een van de vorige Pastoors heeft ons toen binnengehaald. Die zei: kom toch binnen, het is buiten koud. Nu gebeurt het omgekeerde, deze pastoor zet ons nu juist een beetje in de kou gezet. We hebben een gesprek gehad met meneer Pastoor. “Ik begrijp dat je bepaalde muziek niet wil en drinken in de Kerk kan natuurlijk niet, maar dit is toch iets onschuldigs?.”

Pastoor Rijs kende de traditie niet en werd kort geleden even bijgepraat in de voornemens van de carnavalsclub. ,,Ik heb toen gezegd: “dat is niet de plaats ervoor, een Kerk is een plek van stilte en gebed en niet voor profane, wereldlijke aangelegenheden”, zo de Pastoor.  ,Begrijp mij goed, ik ben echt niet tegen het fenomeen carnaval, carnaval is een prachtig feest en wij hebben hier ook gewoon de carnavalsmis in de Kerk. Dan bidden wij voor een mooi carnavalsfeest en laten ze de steken zegenen. Maar dat is wat anders dan een nephuwelijk. Het is ook helemaal niet nodig, de zaal waar het hele carnavalsfeest wordt gehouden staat hier naast de kerk.”

Wij bidden voor het carnaval in de Kerk, maar wij vieren het erbuiten.”

Tijdens de carnavalsmis stonden her en der in de kerk wat houten klompen, verwijzend naar de Jeugdboerenbruiloft. ,,Dat had de bloemengroep van de Kerk gedaan”, vertelt Berns. ,,Om er aandacht voor te vragen. Veel inwoners zijn in mineur. Een aantal Parochianen zegt hierom hun kerkbijdrage niet meer te willen betalen.” Maar dat gaat Berns weer te ver. ,,Laten wij samen onze Kerk in ere houden, anders hebben wij straks niets meer.”

Ook in het licht van het teruglopend Kerkbezoek zou het volgens Berns alleen maar positief zijn als de ‘bruiloft’ wel in de Kerk zou mogen. ,,Je moet het een beetje aantrekkelijk maken om te komen. Als je er dan een goed verhaal bij hebt, dan bereik je de mensen toch wel.” Maar dat ziet Pastoor Rijs dus net even anders. ,,Wij doen niet aan lokkertjes, er zijn in de wereld genoeg feestzalen. Wij bidden voor het carnaval in de Kerk, maar wij vieren het erbuiten.” Amen en Alaaf !

 

Geef een reactie op dit artikel