Missiemuseum Steyl luidt noodklok

-STEYL- Het Missiemuseum Steyl luidt de noodklok. Als er geen financiële hulp komt, moet het museum komend najaar de deuren sluiten. Dat schrijft bestuur van de Stichting Missiemuseum Steyl in een persbericht.

Het Missiemuseum in Steyl is een officieel erkend museum met jaarlijks 16.000 bezoekers. Het museum ontstond eind 19e eeuw, toen missionarissen van Steyl uitgezonden werden en voorwerpen opstuurden uit de laten waar ze werkten. Sinds 1931 heeft het museum een gebouw tegenover het Missiehuis van de paters S.V.D. in Steyl.

Het museum wordt momenteel gerund door de Stichting Missiemuseum Steyl, die de collectie van het klooster St. Michael eind 2018 officieel in bruikleen heeft gekregen. Naast entreegelden krijgt het museum ‘tijdelijke’ financiële hulp van het Missiehuis en een beperkte subsidie van de gemeente Venlo. Dit is echter niet voldoen om het museum overeind te houden, zo laat het bestuur weten.

De kans is reëel dat het museum per 1 november de deuren moet sluiten. Op die datum gaat de huidige conservator met pensioen en er is geen geld om een nieuwe aan te stellen. Het museum draait grotendeel op vrijwilligers, maar volgens de stichting vraagt het beheer en het behoud van de kwetsbare en kostbare collectie ook om deskundigheid. De stichting hoopt dat de gemeente Venlo bereid is om alsnog aan het voortbestaan van het museum bij te dragen.

Geef een reactie op dit artikel