Mogelijke (herfst)griepgolf baart ziekenhuizen nu al zorgen

Vrijdag 24 september 2021 06:43 – Bron: Redactie binnenland – Beeld: PB
  -Arnhem/Utrecht/Zwolle- Een mogelijke griepgolf, de versoepelingen van de coronaregels en veel langdurig openstaande vacatures voor verpleegkundigen. Het zorgt er voor dat ziekenhuizen in zowel Nederland als België zich steeds meer zorgen maken over de druk op de zorg in het najaar.

“Er is nog geen echt rustmoment geweest sinds corona”, vertelt Saskia Steenbergen van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Het blijft daar dan ook hard aanpoten, verwachten zij. “Gelukkig konden onze medewerkers wel op vakantie, maar bij terugkomst moest iedereen weer hard aan het werk,” zegt zij via de regionale omroep.

De coronazorg komt bovenop het reguliere zorgwerk. Een eventuele griepgolf verzwaart de druk op het personeel nog eens extra. “Wij weten niet zeker of die griepgolf komt, maar wij moeten, zoals alle voorgaande jaren wel rekening met griepgevallen in de planning houden.”

Draaiboeken aangepast

Een rondgang bij ziekenhuizen in den lande geeft aan dat men voorbereid is op mogelijke drukte. “Wij weten uit ervaring dat er in het najaar sprake kan zijn van meer opnames vanwege griep, het zou bijzonder zijn als dat dit jaar niet zo zou zijn. Sinds afgelopen jaar moeten wij ook nog eens rekening houden met meer opnames vanwege Corona. Daarom zijn in vrijwel alle ziekenhuizen en hospitalen de bestaande draaiboeken aangepast”, laat een medewerker van het zorgkantoor Zwolle weten.

De ziekenhuizen in Nederland en Vlaanderen zijn op volle sterkte, de laatste vacantiegangers zijn terug en weer aan het werk, maar de bezorgdheid over een mogelijke griepgolf ‘galmt’ door de gangen van de ziekenhuizen. Een griepgolf in het najaar is bijna niet te vermijden.

Geef een reactie op dit artikel