Nederland wacht nationaal watertekort: beperkingen verwacht

Woensdag 03 augustus 2022 -06:25 – Bron: ADN – Beeld: Publiek domein
 -Zeist- Er dreigt een nationaal watertekort, door langdurige droogte en de huidige hoge temperaturen. Daarvoor waarschuwen Haagse bronnen en experts. Vandaag komt er een crisisteam bijeen met deskundigen om over de waterschaarste te praten. Dit team bestaat uit onder andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, drinkwaterbedrijven en het KNMI.

Overal in het land is het waterpeil de afgelopen weken al flink gezakt. Zo werd gisteren bekend dat de afvoer van de Rijn bij Lobith halverwege deze maand zakt naar een stand die in de afgelopen 100 jaar maar twee keer eerder is voorgekomen. Ook is er minder grondwater. Met veel warme dagen in het vooruitzicht, verwacht het Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) dat er vandaag nieuwe maatregelen zullen komen. Dit om komende weken te zorgen dat iedereen voldoende drinkwater heeft.

Levering drinkwater in gevaar?

RIWA-Maas, belangenbehartiger van drinkwaterbedrijven in Nederland en België die jaarlijks 500 miljard liter water uit de Maas onttrekken, waarschuwde twee maanden geleden al dat de levering van drinkwater in gevaar dreigt te komen. Aanleiding voor deze waarschuwing waren de langdurige lage waterstanden van de Maas.

MariaBode houdt U via de gesproken nieuwsbulletins op de hoogte van eventuele maatregelen. U kunt deze automatisch beluisteren door het geluid van Uw computer aan te zetten. Ook kunt u deze beluistern via de button op de hoofdpagina, in de rechterkolom.

 

 

Geef een reactie op dit artikel