Omtzigt woest: Coalitie geeft geen openheid over verkoop Nederlands gas aan buitenland

Leestijd: < 1 minuut
Zondag 25 september 2022 – 06:23 – Bron: ADNj – Beeld: Prive
 -‘s Gravenhage- Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt krijgt nul op het rekest bij een motie waarin hij oproept tot openheid over de verkoop van Nederlands aan het buitenland.

Omtzigt wil weten hoeveel Nederland krijgt voor dit gas. De geschatte prijs is namelijk 30 miljard euro, aldus Omtzigt. Echter krijgt de Tweede Kamer hier voorlopig geen inzicht in.

Jaarlijks haalt Nederland 19 miljard kuub aan gas uit de Noordzee, de Waddenzee en de provincie Groningen. 90 procent hiervan wordt verkocht aan het buitenland. Dit terwijl wat Nederland uit de grond haalt de helft van de jaarlijkse energievraag zou kunnen spekken.

Kamerlid Pieter Omtzigt wil daarom  weten hoeveel er wordt verdiend aan de verkoop van dit (eigen) gas. Hij heeft aan de hand van de huidige prijs een schatting gemaakt hoeveel men hieraan zou kunnen verdienen: dit bedrag komt uit op zo’n 30 miljard euro.

De motie van Omtzigt zou voor meer transparantie moeten zorgen, maar de motie kan niet rekenen op de steun van de coalitiepartijen. Waardoor het geen meerderheid behaalde.

Geef een reactie op dit artikel