ONBEGRIP: Kerken moeten van banken meebetalen aan witwasonderzoek

Leestijd: 2 minuten

Vanaf 1 januari is iedereen verdacht, óók de Kerk !

Maandag 23 januari 2023 – 11:01 uur – Bron: ADN/NOS/RKK – Beeld: Publiek domein
 -Utrecht- Banken hebben een nieuwe toeslag ingevoerd voor zakelijke klanten. Onder meer Kerken, maar ook goede doelen moeten voortaan een maandelijks bedrag betalen voor de kosten die banken maken voor de controle op witwassen en terrorismefinanciering. ABN Amro, ING, RABO en SNS hebben de zogenoemde ‘kosten klantonderzoek’ ingevoerd. Lees verder onder de reclame>


Het betekent dat parochies en gemeentes maandelijks enkele euro’s per rekening moeten afdragen voor de kosten die de banken maken. Deze maatregel levert de banken jaarlijks tientallen miljoenen euro’s op. De banken delen mee dat maar liefst 13.000 bankmedewerkers zijn vrijgemaakt voor de jacht op ‘witwassen’.

Het vermoeden bestaat dat er jaarlijks tussen 10 en 15 miljard euro in Nederland wordt witgewassen, zekerheid is er niet want banken en justitie spreken elkaar flink tegen. De banken denken dat er met de controles jaarlijks een paar honderd miljoen euro van dat geld wordt opgespoord.

“Bizar en belachelijk”, noemen VNO-NCW en MKB Nederland de nieuwe heffing

Ook Kerken klagen over de kosten, omdat zij bij diverse banken meer moeten betalen dan stichtingen. “Alle extra kosten zijn voor parochies en gemeentes, die grotendeels moeten bestaan van donaties van parochianen, een extra last”, zegt woordvoerder Anna Kruse van de Rooms-Katholieke Kerk Nederland. “Dat Kerken ondanks hun waarde voor de maatschappij extra moeten betalen mede door wetgeving die eigenlijk niet voor hen van toepassing is, is ongewenst.”

Terrorismewet

Ook voor particulieren geldt de terrorismewet, iedereen die 100 Euro of meer opneemt of stort op zijn/haar rekening wordt ‘nagetrokken’ De banken pleiten voor soepelere regels voor sectoren waar de risico’s op witwassen minder zijn. De banken spreken onder meer met toezichthouder De Nederlandsche Bank om te bezien of de kosten van de controles kunnen worden verlaagd.

Geef een reactie op dit artikel