Opstand: Winkeliers Klazienaveen zijn Coronabeperkingen zat: “Wij gaan weer open op 2 maart”

 “Het is puur muiterij omdat het moet!”

Zondag 14 februari 2021-12:29- Bron: ADN – Foto PB
  -Klazienaveen- “Wij hebben geen keus, wij gaan failliet!” Zo’n 100 winkeliers van de ondernemersvereniging in het Drentse Klazienaveen gooien op 2 maart hun winkels weer volledig open, ook als de wet dat niet toestaat en de politie de coronawetgeving zal handhaven. De vereniging vreest voor het voortbestaan van de zelfstandige ondernemers in het veendorp.
“Het vertrouwen is gewoon weg”, zegt Harry van der Velde, van Niezing-Heijes Mode, als voorzitter van de winkeliersvereniging. “Wij hebben met de huidige coronasubsidies geen zicht op omzet.”

Voor ondernemer Van der Velde zijn het juist de winkels van zelfstandige ondernemers, zelf behoort hij daar ook toe met zijn textielzaak. “En wij zijn seizoensgebonden. Wij moeten wel nieuwe kleding inkopen, maar het oude is nog lang niet verkocht en de leverancier wil wel zijn geld zien.” “Bijna alle zelfstandig ondernemers doen mee. Alle winkels met een voorraad worden niet goed genoeg gecompenseerd.”

De winkeliersvereniging van Klazienaveen bestaat uit zo’n 140 winkels en in een gehouden stemming zeggen, volgens Van der Velde, de meerderheid (100 winkeliers), dat zij, verbod of niet, weer open gaan op 2 maart.

Er is geen alternatief

Van der Velde wil wel benadrukken dat het niet gaat om zomaar tegen de stroom in te zwemmen. “Het is puur muiterij omdat het moet!” Een eventuele boete nemen de winkeliers voor lief. “Een boete kost tot 4000 euro, dat is veel geld. Maar wij gaan naar de bliksem. Het alternatief is erger”, zegt hij via de pers. De winkeliers zeggen zelf een draaiboek te hebben gemaakt waarbij zij open kunnen, terwijl zij de RIVM-regels in acht beloven te nemen.

Onverantwoord en strafbaar

Een woordvoerder van de politie Drenthe laat in een eerste reactie weten de actie begrijpelijk maar ook onverantwoord te vinden. “Er zal worden opgetreden in het belang van de volksgezondheid.” De kans is zeer wel aanwezig dat de Klazienaveense burgerlijke ongehoorzaamheid naar andere plaatsen zal overslaan, dat zal een heropleving geven van de pandemie, aldus een ondernemer die niet meedoet en anoniem wil blijven (naam bij red. bekend). Inmiddels heeft het kabinet een kleine opening gemaakt, door toe te staan dat bestellingen welke per telefoon of email gedaan worden, kunnen worden afgehaald op een afgesproken tijdstip. Maar volgens veel winkeliers werkt een dergelijke maatregel niet of onvoldoende.

Geef een reactie op dit artikel