Paus 1 reageert op kritiek Paus 2: ‘Celibaat is een geschenk voor de Kerk’

‘Ik ga liever dood dan dat ik de wetgeving rond het Celibaat aanpas.’

-VATICAANSTAD- Paus Franciscus, di zich pontifex mag noemen, heeft vandaag gereageerd op uitspraken van zijn voorganger Paus emeritus Benedictus XVI.

Benedictus schrijft, samen met Curiekardinaal Sarah, in een nieuw boek, dat woensdag uitkomt dat het Celibaat heilig is binnen de Moederkerk en dat daar niet aan mag worden getornd. Punt uit, klare zaak!  Een woordvoerder van de Heilige Vader zei vandaag dat de Pontifex volledig achter het Celibaat staat.

Nadat in de afgelopen jaren over de hele wereld gevallen van misbruik door geestelijken naar buiten kwamen, wordt zowel binnen als buiten de Rooms katholieke Kerk de roep steeds luider om een einde te maken aan het eeuwenoude verbod op het huwelijk voor Priesters.

In oktober sprak ook de Bisschoppensynode in het Vaticaan zich uit voor het wijden tot Priester van getrouwde mannen in speciale gevallen. Dat stuitte meteen op felle kritiek van vooral conservatieve geestelijken. Zij vrezen dat zo’n stap uiteindelijk de totale afschaffing van het Celibaat zou kunnen betekenen.

Ook de voormalige Paus vindt dat die twee niet met elkaar te verenigen zijn. “Ik kan mij hier niet over stilhouden”, aldus Benedictus in zijn boek. “Het lijkt onmogelijk om beide roepingen (Priesterschap en huwelijk) tegelijkertijd te realiseren.”

Benedictus vindt dat een Priester een rol te vervullen heeft als “bruidegom van de Kerk”. “Het Priesterschap gaat door een donkere periode”, schrijft de 92-jarige Benedictus XVI in zijn boek Vanuit de diepte van onze harten: priesterschap, celibaat en de crisis van de Katholieke Kerk, dat DV op 20 februari uitkomt. “Gewond door de onthulling van zovele schandalen en verontrust door het constant ter discussie stellen van het Celibaat, komen vele Priesters ten onrechte in de verleiding om het op te geven en alles achter te laten”, aldus Benedictus met steun van Curiekardinaal Sarah.

Paus Franciscus laat nu via zijn woordvoerder weten dat het Celibaat nooit optioneel kan worden. “Ik herinner mij dat Paus Paulus VI zei: ‘Ik ga liever dood dan dat ik de wetgeving rond het celibaat aanpas.’ Ik vind het Celibaat een geschenk voor de kerk.”

De berichtgeving bracht gisteren een ware schok in het Vaticaan en de RK-Kerk teweeg dat emeritus Paus Benedictus, de eerste Paus in 600 jaar die voor zijn dood zijn Pontificaat neerlegde, kritiek uit op het beleid van zijn opvolger. Bij zijn afscheid beloofde hij zich niet te bemoeien met het werk van zijn meer eigentijdse opvolger.

Paus Franciscus gunde, na het aftreden van Benedictus XVI, laatstgenoemde het recht om in het Vaticaan te blijven wonen, in een klein Klooster in de Vaticaanse tuinen (auf Lebzeiten) dus tot aan zijn dood. Of de huurbaas zo vriendelijk blijft na alle kritiek en inmenging van  Benedictus zal moeten blijken.

Geef een reactie op dit artikel