Paus verlangt sociaal-politiek programma tegen populisme

Leestijd: 2 minuten

Afgescheiden van de armen dreigt de Kerk een intellectuele of morele elite te worden

Maandag 19 april 2021-17:31- Bron: KNA -Foto: EMB
 -Vaticaanstad-  Paus Franciscus roept op tot nieuwe sociaal-politieke maatregelen om het groeiende populisme een halt toe te roepen.

De Corona-pandemie leidt tot armoede en uitsluiting op de arbeidsmarkt. Dit maakt de strijd om grond, huisvesting en werk ten gunste van benadeelden nog noodzakelijker, zegt de Pontifex in een video-boodschap. “Iedereen moet een leven kunnen  leiden, dat het waard is menselijk genoemd te worden”, aldus de Paus.

Het antwoord op populistische stromingen ligt in een politiek van naastenliefde, zegt de Paus.
Franciscus spreekt zich voor politieke inmenging van de Kerk uit. In populistische systemen zijn de mensen geen protagonisten van hun eigen lot, maar ‘schuldenaren van een ideologie’. Voor de Rooms-Katholieke Kerk is sociale gerechtigheid onlosmakelijk verbonden met de erkenning van de waarden en de cultuur van een volk, inclusief de spirituele waarden en normen.

De Paus sprak in een videotoespraak tot de ‘London Centre for Theology and Community’. De Katholieke Bisdommen wereldwijd, roepen de Paus op, met sociale basisbewegingen samen te werken. De Kerk wint aan nieuwe overtuigingskracht, als zij er op uit trekt, om in de armsten onder ons, de verwonde en verrezen Christus te ontmoeten. Afgescheiden van de armen dreigt de Kerk een intellectuele of morele elite te worden.

Op dezelfde wijze kan een politiek, die de armen veracht, evenmin de gemeenschapszin bevorderen, zegt de Paus. “Een politiek, die zich niet om de randen van de samenleving bekommert, zal nooit het midden begrijpen”, voegt de Paus toe. De toekomst moet van onderaf opgebouwd worden, met het volk en in hen geworteld. Het heeft absolute prioriteit, de cultuur en de waarden van eenvoudige burgers te respecteren. “Verafschuwing van een volkscultuur is het begin van machtsmisbruik”, aldus de Paus.