Pinksteren ? Wat is dat nou weer ?

Leestijd: < 1 minuut

Op zondag 31 mei en maandag 1 juni is het Pinksteren. Voor velen betekent dat een extra lang weekend vrij. Vraag een doorsnee wandelaar in een winkelstraat, wat Pinksteren is en U heeft weinig kans dat men het weet. Waarom zijn wij eigenlijk vrij op de Pinksterdagen?

Goede vrijdag, Pasen en Hemelvaart

Op Goede Vrijdag werd Jezus gekruisigd, met Pasen stond hij op uit Zijn graf en op Hemelvaartsdag steeg Hij op naar de hemel. Maar wat gebeurde er eigenlijk met Pinksteren?

Neerdalen van de Heilige Geest

Toen Jezus opsteeg naar de hemel beloofde Hij zijn apostelen dat zij niet alleen zouden blijven. Hij beloofde dat Hij de Geest van God, de Heilige Geest, zou sturen om de gelovigen te helpen en hen kracht te geven in het geloof. Tien dagen later daalde de Heilige Geest inderdaad neer over de apostelen. En dat herdenken wij dus met Pinksteren.

Ook het begin van de Christelijke Kerk wordt met Pinksteren gevierd. Na een toespraak van de apostel Petrus sloten zo’n 3000 mensen zich die dag aan bij de Kerk.

Pentekoste

Eerste Pinksterdag valt dus altijd tien dagen na Hemelvaart en negenenveertig dagen na Pasen of vijftig dagen als je eerste Paasdag rekent als dag éen. Het woord Pinksteren is dan ook afgeleid van het Griekse woord pentekostè, wat vijftig betekent.

Tweede Pinksterdag

Maar waarom vieren we dan ook nog Tweede Pinksterdag? Dat is niet altijd zo geweest. Volgens het Meertens Instituut werd Pinksteren in de Middeleeuwen op sommige plekken zelfs wel acht dagen lang gevierd. Met de Zondagswet in 1815 werd de tweede dag officieel vastgelegd als vrije dag. Net als tweede paasdag en tweede kerstdag.

Zo, dan zij wij weer helemaal bij. Een gezegend Pinksterfeest !