Portret: Dit zijn de 13 Kardinaalskandidaten van de Paus

Leestijd: 8 minuten
Vrijdag 29 oktober 2020 01:32 (Burkhard Jürgens & Joachim Heinz (KNA Foto: Wiki cc)
-Vaticaanstad- Franciscus’ nieuwe adviseurs komen uit alle hoeken van de wereld.  Afgelopen zondag werden zij aangekondigd door de Paus, 13 geestelijken worden tot Kardinaal gecreëerd.

De mannen, die op 28 november in het College van Kardinalen, het belangrijkste adviesorgaan van de Paus, opgenomen worden, stammen uit Rwanda en de Filipijnen, uit Chili en Mexico, de VS en Italië. Negen van hen zullen tevens de kring van Pauskiezers tijdens een conclaaf toebehoren.

MariaBode stelt de kandidaten voor:

1 Mario Grech (63) gaat voor een frisse wind in het Vaticaan zorgen. Hij is een groot voorstander van de Synodale weg, zoals de Duitse kerk die wil. Sinds medio september is de Maltese secretaris-generaal van de Bisschoppensynode verantwoordelijk voor de organisatie van samenkomsten van Bisschoppen.

Mario Grech (63)

Bekend werd hij ook in de herfst van 2019, Grech was mede ver-antwoordelijk voor de organisatie van de Amazone-Synode. De (kerk)jurist is sinds 2005 Bisschop in Malta en heeft op tal van terreinen laten zien achter de huidige Paus te staan: Hij keerde zich fel tegen het populisme en staat achter de hulp aan vluchtelingen die uit de Middellandse Zee worden gered, onder andere de redders van de Duitse organisatie Sea-Watch. Zijn denkbeelden over de omgang met gescheiden personen die opnieuw trouwen vallen goed in het Vaticaan. Sinds juli heeft hij zitting in de Pauselijke Raad voor de Oecumene. In een interview uit 2018 liet Grech duidelijk blijken tegen ‘zwart-wit’ denken te zijn.

2Marcello Semeraro (73) ontvangt de Kardinaalstitel hoofdzakelijk vanwege zijn nieuwe functie als Prefect van de Congregatie voor Zalig- en Heiligsprekingen. Lees verder onder de foto>

Marcello Semeraro (73)

Nog maar pas, sinds 15 oktober nam hij deze functie over van de plots teruggetreden Giovanni Angelo Becciu. Sinds 2004 is hij Bisschop van Albano bij Rome. De uit het Zuid-Italiaanse Lecce afkomstige dogmaticus Semeraro, staat bekend om zijn gevoelige houding inzake vraagstukken rond de pastoraal voor gescheidenen en misbruikpreventie in de kerk. Hoe groot het vertrouwen van de Paus in hem is, blijkt uit het feit, dat hij Semeraro in 2013 tot secretaris maakte, in de Raad van Kardinalen voor de hervorming van de Curie.

3Antoine Kambanda (61) heeft de gevolgen van de volkerenmoord in zijn geboorteland Rwanda in 1994 van zeer dichtbij meegemaakt. Op één broer na, werd zijn hele familie afgeslacht.

Antoine Kambanda (61)

Kambanda, die in het Oosten van Rwanda ter wereld kwam, groeide op in Kenia. Voor zijn studie keerde hij naar Rwanda terug. In 1990 ontving hij zijn Priesterwijding. Midden jaren 90 studeerde hij in Rome, voordat hij de leiding over Caritas Rwanda in de hoofdstad kreeg en als moraaltheoloog in Nyakibanda les gaf. In mei 2013 benoemde Paus Franciscus hem tot Bisschop van Kibungo. In 2018 gaf de Paus hem de leiding over het Aartsbisdom Kigali. Bij gelegenheid van Kambandas benoeming kondigde Rwanda’s President Paul Kagame aan dat de staat voortaan nauwer met de Katholieke kerk wilde samenwerken, ook ten aanzien van het verwerken van de volkerenmoord.

4Wilton Gregory (72) geldt als Aartsbisschop van Washington als groot kerkpolitiek ‘zwaargewicht’ – maar heeft ook een ‘zware hypotheek’: Het terugtreden van zijn voorganger Kardinaal Donald Wuerl in
oktober 2018 werd door een misbruikschandaal overschaduwd, een andere voorganger Theodore McCarrick maakte meerdere misstappen en moest zelfs zijn Kardinaalshoed en Priesterambt opgeven. Lees verder onder de foto>

Wilton Gregory (72)

De in Chicago geboren Afro-Amerikaanse Gregory geldt echter als een beminnelijk man met veel overtuigingskracht. In 2001 kozen de VS-Bisschoppen hem als eerste kleurling voor vier jaar tot hun voorzitter, tijdens de strijd tegen het sexueel misbruik in de kerk toonde hij een duidelijk profiel.

Jose FuerteAdvincula (68)
5Jose Fuerte Advincula (68) is een tamelijk onopvallende geestelijke uit de Fillippijnen. Met de benoeming van Advinculas tot Kardinaal versterkt de Paus de Filipijnse kerk, die steeds weer met de autoritair regerende President Rodrigo Duterte in conflict geraakt.

Binnen de nationale Bisschoppen-conferentie engageert zich Advincula sinds jaren voor de rechten van de inheemse bevolking, een thema, dat Franciscus bijzonder aan het hart gaat. Sinds 2012 leidt Advincula het Aartsbisdom Capiz op de Filippijnen, voorheen was hij, sind 2001 Bisschop van San Carlos. Zijn Priesterwijding ontving hij in 1976, hij studeerde psychologie en kerkrecht, onder andere aan de Pauselijk Universiteit Angelicum in Rome.

6Celestino Aos Braco (75) trad in maart 2019 in Santiago de Chile het zware ambt van ‘opruimer’ aan. Zijn beide voorgangers in het Aartsbisdom Santiago, de Kardinalen Ricardo Ezzati en Francisco Errazuriz, waren door hun zwijgen en tegenwerking bij misbruikzaken in diskrediet geraakt; tegen beide mannen lopen tal van juridische onderzoeken. Lees verder onder de foto>

Celestino Aos Braco (75)

Een speciaal onderzoeker van misbruikzaken in het Aartsbisdom gaf zich later zelf aan bij justitie, vanwege door hem zelf gepleegd sexueel misbruik. De misstanden in Santiago zijn nog maar het ‘topje van de ijsberg’ van de toestand in de kerk in Chili. Aos doet zijn uiterste best, in samenwerking met de Paus, om de geloofwaardigheid van de kerk te herstellen. Daarbij gaat hij onbevreesd en zonder kapsones te werk – zoals het hoort voor een zoon uit de Spaanse stierenvechtersregio Pamplona en voor een Kapucijn.

7Cornelius Sim (69). De uit het Sultanaat Brunei afkomstige en in Schotland afgestudeerde aardolie-ingenieur maakte eerst
carrière bij het Nederlands-Engelse Shell-concern, alvorens hij in de VS aan een studie theologie begon en in 1989 zijn Priesterwijding ontving. Lees verder onder de foto>

Cornelius Sim (69)

In 1997 werd Sim Apostolisch Prefect in Brunei. Toen Paus Johannes Paulus II in 2004 de Prefect in de rang van Apostolisch Vicaris benoemde, maakte hij de toenmalige Prefect Sim tot eerste Bisschop van het kleine aardoliestaatje in Zuid-Oost-Azië. Ongeveer 8,7 procent van de 465.000 inwoners van Brunei zijn Christen. De meerderheid van de bevolking behoort tot de Islam.

8Augusto Lojudice (56) heeft zijn Bisschopszetel in het Italiaanse Siena. Hij is volgens kenners een herder zoals de Paus ze graag ziet.

Augusto Lojudice (56)

Sinds 2015 is hij Hulpbisschop in zijn geboortestad Rome, waar hij naam maakte als ‘advocaat’ van sociale randgroepen. In de Italiaanse Bisschoppenconferentie is hij secretaris van de commissie voor migratie. Herhaaldelijk nam hij stelling tegen de gewelddadige ontruiming van Roma-kampen of het verjagen van migranten. Toen in 2017 de functie van Pauselijk plaatsvervanger in het Bisdom Rome vrij kwam, gold Lojudice als zeer geschikt kandidaat; maar het lot besliste anders en hij ging naar het Bisdom Toscane. Nu is hij , op drie na, het jongste lid van het College van Kardinalen.

9Mauro Gambetti (sinds dinsdag 55) is de jongste Kardinaalskandidaat op het lijstje van de Paus. Hij studeerde af als ingenieur, voordat hij intrad bij de Franciscanen.

Mauro Gambetti (sinds dinsdag 55)

Hij werd geboren in de regio rond de stad Bologna  en in 2000 ontving hij zijn Priester-wijding, waarna hij onder andere actief was in het jongerenpastoraat. Vanaf 2005 had hij diverse leidinggevende taken. Sinds 2013 is Gambetti Custos lid van het Klooster in Assisi, het Moederklooster van de Orde. In deze eigenschap dook Gambetti in 2018 ook in de media op: toen de Franciscanen Bonds-kanselier Angela Merkel met het ‘licht van de vrede’ een hoge onderscheiding gaven.

10Felipe Arizmendi Esquivel (80) was de ‘spreekbuis’ als het ging om de belangen van de inheemse bevolking. Alleen daarom al is Arizmendi, die van 2000 tot zijn emeritaat in 2017, het Mexicaanse Bisdom San Cristobal de las Casas leidde, een man waar de Paus een voorliefde voor heeft. Lees verder onder de foto>

Felipe Arizmendi Esquivel (80

Mede dankzij de inzet van deze vakman op het gebied van de Liturgie, heeft Franciscus in 2016 tijdens zijn bezoek aan Mexico de Azteekse taal Nahuatl als Liturgische taal toegestaan. Op het gebied van politieke vraagstukken staat Arizmendi bekend om zijn onconventionele aanpak. Zo noemde hij ooit in een KNA-interview een “medicinale en gereguleerde inzet” van drugs een optie, om het drugs ge- en misbruik in Mexiko en de daaruit voortvloeiende criminaliteit in de greep te krijgen. Op het gebied van de sexuele moraal staat deze kerkman daarentegen weer bekend als conservatief: Het huwelijk, zegt hij, is voorbehouden aan traditionele families.

Silvano Tomasi (80)
11Silvano Tomasi (80) wijdde zijn leven aan migranten en de diplomatie. Als Pater uit Noord-Italië studeerde hij sociologie aan de Fordham Universiteit in New York en hielp daar mee aan de opbouw van het Center for Migration Studies, een denktank.

Sinds 1983 is hij voorzitter van de commissie voor vluchtelingen en migratie van de VS-Bisschoppen-conferentie, dat leidde er weer toe dat de Paus hem in 1989 tot sekretaris van de Migrantenraad in het Vaticaan benoemde. In 1996 stapte hij over naar de diplomatie: Tomasi werd Nuntius in Ethiopië, Eritrea en Dschibuti, daarna in 2003 vaste vertegenwoordiger van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties in Genève. Ook na zijn pensionering in 2016 bleef hij in het Vaticaan doorwerken, met als werkvelden ontwikkelingshulp en mensenrechten. Zijn credo was: vastbesloten in de zaak en gematigd van toon.

12RanieroCantalamessa (86) heeft een delicate taak: de Paus, waar nodig, tegenspreken. Jaarlijks tijdens de Advent en in de Vastentijd houdt de Kapucijn en lid van het Pauselijk Huis geestelijke lezingen voor de top van de Curie, op Goede Vrijdag preekt hij ook in de Sint Pieter. Lees verder onder de foto>

RanieroCantalamessa (86)

Zonder ambtelijke macht, maar met de macht van het woord legt de witbebaarde Kloosterman de ‘vinger op de zere plek, als het gaat om de koers van de kerk. Hoe riskant dat kan zijn, merkte Cantalamessa in 2010, toen hij tijdens het misbruikschandaal aanvallen op het instituut kerk, met de antisemitische hetze vergeleek. Op Goede vrijdag 2020 behandelde de hoog-intelligente Professor voor oude kerkgeschiedenis de vraag naar het Godsbestaan met het oog op de Corona-Pandemie – een van de moeilijkste preken uit zijn 40 jarige loopbaan, liet hij weten.

13Enrico Feroci (80) is dé verrassing in de rij van nieuwe Kardinalen.

Enrico Feroci (80)

Zijn decennia lange loopbaan als Pastoor, maar vooral zijn inzet op sociaal gebied en zijn werk als directeur van het Romeinse Caritas moet Paus Franciscus zijn opgevallen. In Pizzoli geboren, werd Feroci in 1965 tot Priester gewijd.

Sinds afgelopen jaar is hij werkzaam in de parochie Santa Maria del Divino Amore in Romeinse stadsdeel Castel di Leva.