RESTAURATIE KRUISWEGSTATIES GENOMINEERD

  De restauratie van de kruiswegstaties in de Lambertuskerk te Haarsteeg, waaraan studenten Restauratie & Decoratie van Nimeto Utrecht twee jaar hebben gewerkt, is genomineerd voor de Willy Knippenbergprijs.

Deze prijs is vernoemd naar de Nederlandse katholieke priester, classicus, historicus en onderwijzer drs. Willy Knippenberg (1910-2005), die geldt als een van de peetvaders van de regionale geschiedbeoefening in Noord-Brabant.

Hij stond aan het begin van de oprichting van enkele Brabantse musea en was daarin lange tijd bestuurlijk actief. Daarnaast stimuleerde hij tot op hoge leeftijd de volkskunde en het onderzoek naar de natuurlijke historie van de provincie, gebieden waarop hij ook zelf actief was.

De Knippenbergprijs is in 2007 ontstaan uit een gezamenlijk initiatief van Stichting Brabants Heem, Het Noordbrabants Museum, Historische Vereniging Brabant, De Leerstoel Cultuur in Brabant en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

De prijs bestaat uit een bronzen schijf met aan de ene kant een afbeelding van Willy Knippenberg en aan de andere kant een aantal heemkundige motieven.

De Knippenbergprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een persoon of vereniging in Brabant die een activiteit ontplooit heeft in de geest van Knippenberg. De winnaar ontvangt een geldbedrag en alle genomineerden krijgen een oorkonde.

Het thema voor dit jaar is ‘Volksdevotie’, een thema waar de restauratie van de kruisweg heel goed bij past. De nominatie staat op naam van André Schalken. Hij is verantwoordelijk voor de gebouwen van de Augustinus Parochie, waaronder de Lambertuskerk in Haarsteeg valt.

Schalken was ook de initiatiefnemer voor het bijzondere project waar de Nimeto studenten twee jaar aan hebben gewerkt. Andere  genomineerden zijn de Heilige Bloedstichting uit Boxtel en de Pelgrimshoeve uit Vessem. Er was een record aantal inzendingen van 19 stuks. De winnaar wordt op zaterdag 17 november bekend gemaakt.

Bron en foto s Parochieverband

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*