RK-studentenvereniging Groningen verzwijgt ontgroeningsincident

Maandag 13 september 2021 08:01 – Bron: ADN – Beeld: PB-symboolfoto
  -Groningen- Perverse ontgroeningspraktijken hebben opnieuw slachtoffers gemaakt, dit keer bij de Rooms-Katholieke studentenvereniging Albertus Magnus in Groningen. Vier studenten vielen flauw en tientallen andere werden onwel. De Groningse studentenvereniging Albertus Magnus, met 2.400 leden de grootste en meeste corporale studentenvereniging van Groningen, heeft dat niet gemeld bij de universiteit, ondanks afspraken dat wel te doen.

Het voorval geschiedde tijdens de ontgroeningsperiode van de vereniging, van 20 augustus tot en met 1 september. Aanvankelijk ontkende vice-praeses van Albertus, Ruben van Rossem, dat er sprake was van een ontgroeningsincident. “De combinatie van warmte en veel mensen in een oud verenigingspand zorgt er helaas voor dat soms mensen flauw vallen. Vergelijkbaar met een concert of festival”, luidde zijn walgelijke verweer.

De studentenvereniging R.K.S.V. Albertus Magnus uit de universiteitsstad Groningen heeft tegen de voorschriften in, een incident tijdens de introductieperiode waarbij tientallen aspirant-leden onwel werden, niet gemeld bij de universiteit. Vier studenten vielen flauw. Juridisch is er zelfs sprake van poging tot doodslag.

Pas in tweede instantie erkende het bestuurslid dat vier studenten flauw vielen toen zij opstonden nadat zij tijdens sexueel getinte activiteiten maximaal 20 minuten voorovergebogen zittend op de grond en op elkaar zaten. “Wij zijn met hen naar het medisch team gegaan om hen te controleren.” 

Navraag bij de overige aspirant-leden leerde vervolgens dat 25 anderen ‘zich niet lekker voelden’, aldus Van Rossem. Ook zij konden na een medische check door met hun ontgroening. “Bovenstaande situatie gaat nog geëvalueerd worden. Maar vooruitlopend op deze evaluatie hebben wij alvast besloten deze activiteit niet meer op deze manier in te vullen. En mensen niet zo lang voorovergebogen te laten zitten.”

Na incidenten bij de grootste studentenvereniging van Groningen Vindicat, kondigden de Rijksuniversiteit en de gemeente Groningen in 2016 aan een verbod te willen op ontgroeningen. Zover kwam het echter nooit. Wel kwam er een gedragscode. Die code is volgens deskundigen echter een ‘wassen neus’. Wel staat er in dat er een meldingsplicht is bij incidenten, maar daarop is volgens studenten geen enkele controle.

Dat gaat, nu dit incident in de openbaarheid komt, alsnog gebeuren, aldus vice-praeses Van Rossem. “Na grondige analyse van hetgeen zich heeft voorgedaan, hebben wij besloten melding te maken”.

De Rijksuniversiteit Groningen laat weten dat studentenverenigingen zich aan de gedragscode moeten houden en accepteert daarmee het fenomeen ‘ontgroening’ nog steeds. De laatste decennia zijn ontgroeningen steeds groffer geworden in Nederland en België.

Vorig jaar overleed in België nog een student (kleurling) na een racistische ontgroening. Achttien leden van de Vlaamse studentenvereniging Reuzegom moesten voor de rechter verschijnen voor de dood van Sanda Dia, een 20-jarige student die in 2018 tijdens zijn ontgroening overleed na 30 uur vernederingen en afzien. Ook worden ontgroeningen steeds sexueler, een praktijk die lijkt te zijn overgewaaid uit de VS. Daar zijn groepsverkrachtingen tijdens ontgroeningen reeds een gangbare ‘praktijk’. Door de zwijgcultuur onder nieuwe studenten komen zaken slechts ‘mondjesmaat’ aan het daglicht’.

Geef een reactie op dit artikel