SOVJET-showproces tegen ‘blokkeerfriezen’

OM genadeloos tegen Blokkeerfriezen en Jenny Douwes: eist taakstraffen tot 240 uur en celstraffen tot 3 maanden, Volksopstand dreigt in ganse land.

  Verschillende ‘Blokkeerfriezen’ die afgelopen november de stem-des-volks spraken en een snelweg blokkeerden opdat de Randstedeling Jerry Afriyie en zijn gevolg geen rotzooi konden trappen in Dokkum, hebben op de derde dag van het strafproces te horen gekregen dat ze – wat het Openbaar Ministerie betreft – tussen de 80 en 240 uur moeten schoffelen of bejaarden verschonen, en sommigen tot wel drie maanden de cel in moeten!

Wie had gehoopt dat het Openbaar Ministerie coulant zou zijn met het vervolgen van de “Blokkeerfriezen” – omdat zij met een beroep op het bewaken van de openbare orde relschoppende Randstaddemonstranten hadden weten te weerhouden van stampij maken tussen de kinderen in Dokkum – kwam vanmiddag bedrogen uit. Het Openbaar Ministerie ziet voor zichzelf kennelijk geen speciale taak weggelegd om naast de rechtsstaat ook de Nederlandse cultuur te bewaken. Sterker nog: zij die de wet overtreden om dus die cultuur te beschermen, kunnen niet eens rekenen op mindering van hun straf.

Integendeel. In de rechtbank van Leeuwarden ging de Officier van Justitie er met gestrekt been in. Hij sprak alle 34 verdachten streng toe, en wilde hij één van hen zelfs in de bak hebben. Jenny Douwes, inmiddels bij vriend en vijand bekend als het gezicht van de Blokkeerfriezen, is één van de strengst gestraften. Zij moet 240 uur gaan schoffelen en krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, als het aan het OM ligt.

Vanmiddag hebben de ‘Blokkeerfriezen’ die in november de A7 bij Dokkum bezet hielden zodat Amsterdamse herrietrappers er niet langskonden torenhoge straffen tegen zich geëist horen worden door het OM. Onrechtvaardig, aldus Geert Wilders. Hij wil dat Friezen, met Jenny Douwes voorop, vrijspraak krijgen en daarnaast een lintje van de Koning.

Een politieman (met pensioen) ,geboren en getogen Fries, liet weten dat wanneer de rechter daadwerkelijk meegaat met de strafoplegging zoals door het OM geeïst,  de ‘rapen’ gaar zijn er er serieus rekening gehouden moet worden met een volksopstand in Friesland en wellicht in het ganse land. “Ik ken de Friezen, je kan ver gaan, maar hier is de grens bereikt” aldus de voormalig politieman.

Showproces tegen ’blokkeerfriezen’

Het proces tegen de ’blokkeerfriezen’ zou niet over de pietenkleur gaan, maar over de vrijheid van meningsuiting. Welnee. Hoe het Openbaar Ministerie de zaak ook presenteert en hoe bekende mediafiguren zich ook haasten om afstand te nemen van de noorderlingen: dit proces gáát over kleur. Over de pietenkleur, maar ook die van de ’slachtoffers’ en verdachten. Over de politieke kleur van de bestuurlijke elite die doodsbang is om voor racistisch door te gaan en zondebokken gevonden heeft voor een showproces. Dit is een cultuuroorlog die al langer gaande is. Aldus NAUSICAA MARBE in de Telegraaf.

In het buitenland wordt merkwaardig naar de hele kinderlijke discussie gekeken. Duitse kranten vragen zich af hoe een OM serieus op een dergelijke kwestie in kan gaan. Een Amerikaanse radiozender spreekt over Nederland als een dwergstaat met kinderproblemen.

Elk jaar wordt de discussie rond zwarte Piet heftiger, de situatie zou dit jaar inderdaad volledig uit de hand kunnen lopen wanneer niet enkele tientallen maar vele tienduizenden de straat op gaan om blokkades uit te voeren, na de uitspraak zijn in het hele land acties in voorbereiding. Sinterklaas 2018 zal het waarschijnlijk niet alleen bij ‘hete’ chocolademelk houden, wordt vervolgd.

Bron: ADN/NOS/Telegraaf/Omrop Fryslan/De Rechtspraak Foto:

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*