Stap eens in een tijdmachine. Kan niet? In Ter-Apel wel !

  Oude Groninger Kerken zijn gestolde geschiedenis. Je kunt er eeuwenoude sporen vinden! Maar spoorzoeken valt nog niet mee… voor een kind, en voor menig volwassen bezoeker, is het een lasagna van tijdlagen.

Stefan de Keijser toont in ‘De kerk als tijdmachine’ laag voor laag, tijdvak voor tijdvak, hoe het allemaal zo gekomen is. Van de lege wierde in het Groninger land tot aan de multifunctionele hedendaagse kerk. In minutieuze tekeningen, met verf ingekleurd, wordt de geschiedenis ontrafeld. Als kijker ontdek je hoe kerken ooit zijn gebouwd, en hoe de gebouwen door de eeuwen heen voortdurend veranderden, in aansluiting op de religieuze, politieke en levensopvattingen van mensen.

Stap in de tijdmachine. In de expositie ontdek je hoe ongelofelijk veel een oude kerk heeft meegemaakt. De prachtige tekeningen zijn geladen met kennis over concrete historische gebeurtenissen en verwijzingen naar de canonvensters van Nederland. Tegelijkertijd prikkelen de kleurige scènes volop de verbeelding. Door een visuele kwinkslag of de sfeer die een bepaalde tekening uitstraalt, kun je je ineens verplaatsen in de mensen, die in die tijd leefden. Je gaat je als vanzelf dingen afvragen, en wordt zo verder meegevoerd op ontdekkingstocht door de tijd.

En… zou het allemaal echt zo zijn geweest? ‘De kerk als tijdmachine’ toont een kleurig palet aan mogelijkheden. Het is de verbeelding van de tijd door de makers. Sommige dingen weten we, naar andere zaken kunnen we slechts gissen. Of het echt zo was, of toch anders… wat denk jij? Kom kijken en stap in de tijdmachine!

Stefan de KeijserStefan de Keijser is kunstenaar, beroepskunstenaar in de klas en creatief therapeut. Hij tekende de twaalf tijdvakken voor het boek ‘De kerk als tijdmachine’. Martin Hillenga had de rol van adviserend historicus in de totstandkoming van het boek. Jelle F. Post verzorgde het ontwerp. Het is uitgegeven door WBOOKS. Lees verder onder de video>

‘De kerk als Geschiedenisboek’ is een project van Stichting Oude Groninger Kerken, mede mogelijk gemaakt dankzij Fonds21.

Kijk ook op www.kloosterterapel.nl

Foto links: Dronefoto Klooster Ter-Apel omzoomd door eindeloze (wandel)bossen

Geef een reactie op dit artikel