Stijn Fens valt Kardinaal Eijk aan

Leestijd: 2 minuten  De Katholiek Stijn Fens (52) bekend van radio en tv als duider van de Katholieke zaak, met name bij KRONCRV en Trouw, valt Kardinaal Eijk aan in Trouw en vergalt daarmee een prijsuitreiking.

Wat is er aan de hand? Kardinaal Eijk mocht afgelopen weekeinde een bijzonder prestigieuze Italiaanse cultuurprijs in ontvangst nemen. Eijk zou de cultuurprijs van de Italiaanse ‘Fondazione Giuseppe Sciacca’ krijgen. Sciacca was een student die omkwam bij een parachutesprong en – volgens de stichting die zijn naam draagt – tijdens zijn leven ‘blijk gaf van een sterke morele integriteit’.

De plechtige ceremonie vond plaats in de grote aula van de Pauselijke Urbaniana Universiteit. Laat dat nou net om de hoek zijn van het appartement waar Fens in Rome verblijft.

Fens deed een poging er te geraken, maar hij had zich de korte wandeling kunnen besparen. Hij had geen uitnodiging, altijd noodzakelijk bij dergelijke evenementen, en kwam de zaal niet in. Mensen met een perskaart trouwens probleemloos en de pers was er, in ruime mate. Met uitzondering van Nederlandse pers. Aan de prijsuitreiking werd dan ook buiten de Telegraaf en MariaBode weinig tot geen aandacht gegeven.

De uitreiking van deze hoge Italiaanse prijs gebeurde niet door de minste, namelijk de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, de leider van de partij Lega-Nord. Nu is Lega Nord niet bepaald een partij waar Italië trots op hoeft te zijn, maar zij is wel democratisch gekozen, hetgeen veel zegt over de toestand in Italië. Italië is het eerste land waar vluchtelingen, met name uit de Middellandse Zee, als eerste aankomen. Deze loden last in combinatie met een ernstig haperende economie en nalatigheid als het gaat om hulp vanuit de EU, hebben er mede voor gezorgd dat Lega Nord kon uitgroeien tot wat zij thans is.

Maar goed. Deze in de Nederlandse ‘grachtengordel’ politiek niet correcte minister reikte de prijs uit. En daar zit hem nu net de kneep. Want de minister is tegen asielzoekers, volgens Fens. Dat is niet helemaal waar, de minister heeft, met zuidelijk temperament,  geroepen dat Italië doorlopend als eerste de vluchtelingen aan de deur krijgt en dat het graag een beetje meer Europese hulp zou willen, iets waar ieder fatsoenlijk mens begrip voor op zou kunnen brengen. Dat deze man als minister deze prijs uitreikt heeft niets met asielzaken te maken, maar met de inzet van Eijk voor de samenleving. Dat Eijk in zijn dankrede de prijs niet weigerde is jammer, aldus Fens, want daarmee had Eijk kunnen wijzen op de Katholieke zienswijze ten aanzien van asielzoekers.

Gelukkig had Kardinaal Eijk het intellect en het fatsoen dat niet te doen. Ten eerste heeft het niets van doen met de cultuurprijs en ten tweede zou de Kardinaal zich in interne (grote) politieke kwesties mengen en dat zou de verhoudingen niet alleen met Nederland beïnvloeden. Nederland kan trots zijn op het binnenhalen van een dergelijke prestigieuze prijs. Helaas had het grootste deel van de media meer aandacht voor die twee andere prijswinnaars: schaatser Kjeld Nuis en atleet Epke Zonderland, beiden Katholiek en afkomstig uit het voormalig Bisdom van Eijk, dat dan weer wel.

Foto: wikimedia