Sven Kockelmann opvolger Eva Jinek ?

-HILVERSUM- Nu Eva Jinek is bezweken voor het grote geld van RTL en zij daar een dagelijkse late-night-talkshow krijgt (die bij al haar RTL-voorgangers overigensmislukte), staat de KRO-NCRV voor een eenvoudige keuze. Wie o wie heeft de beste papieren om de huidige talkshowkoningin (onbegrijpelijk maar deze titel heeft zij echt) van de Nederlandse publieke televisie op te volgen? Namen die genoemd worden zijn Dionne Stax, Nadia Moussaid en er wordt zelfs gefluisterd dat Mister Nederlands volksgericht ‘De wereld draait door’ Matthijs van Nieuwkerk naar de late avond zou kunnen verhuizen?

Het is voor de Nederlandse en Vlaamse kijker te hopen dat vorenstaande namen heel rap in de prullenbak verdwijnen. Want waarom soebatten over een opvolger als die al in de startblokken klaarstaat….?

Sven Kockelmann (KRO) is de enige die deze taak op zich kan nemen. Kockelmann is een gedreven serieuze journalist, met ruime ervaring. Een waardig opvolger van Paul Witteman, keurig, verzorgd, goede stem en een grote dossierkennis, maar niet het vileine van Witteman en dat siert hem en maakt hem tot de enig echte opvolger. Een persoonlijke wens van hem komt dan ook nog eens uit. Sven Kockelmann ondervraagt op werkdagen op Radio 1 de hoofdrolspelers uit het nieuws, dat doet hij in het zeer goed beluisterde KRO-NCRV-programma ‘1 op 1’ van 11.30 tot 12.00 uur met uiterst goed journalistiek handwerk.

 

Kockelmann was een jongeman van begin 20 toen hij begin jaren 1990 de redactie van het TV-programma ‘Reporter’ van de KRO binnenstapt.

Al op jonge leeftijd had Kockelmann een grote spiegel op zijn zolderkamer. “Die gebruikt Sven om te oefenen,” onthulde Kockelmann’s moeder. Tot diep in de nacht was hij bezig aan zijn presentatiekwaliteiten te werken. Sven liet zich daarbij inspireren door de Engelse TV-journalistiek. Meer in het bijzonder door zijn grote held: de legendarische BBC-anchorman Jeremy Dickson Paxman.

Sven Kockelmann, geboren op 26 december 1969  hij mag zich met recht de beste interviewer van het land mag noemen.

In de jaren daarna bleek Sven inderdaad een groot interviewtalent. Hij kreeg zelfs een eigen televisieprogramma waar hij zich ontwikkelde tot de ‘groot-inquisiteur’ van de Nederlandse TV. Het programma Oog in oog zorgde voor vele historische confrontaties van Sven met evenzo vele bekende Nederlanders. Het twistgesprek tussen Kockelmann en Peter R. De Vries is legendarisch.

Zijn staat van dienst kan een kwalitatief hoogwaardige talkshow opleveren met de felle interventies om het onderste bij de gasten uit de kan te halen. Hij mag zich eindelijk met recht de beste interviewer van het land noemen. Sven is daadwerkelijk de Nederlandse Jeremy Paxman geworden. Nu nog dagelijks op de radio te bewonderen.Vlijmscherp, zeer beleefd, vasthoudend, doorvragend, kritisch, nieuwsgierig, vakbekwaam, met grote kennis van zaken, zich niet met een kluitje in het riet sturend, gelijkwaardig en moedig trekt Kockelmann de relevante informatie uit zijn gasten. Dit alles op een wijze die deed denken aan de beste dagen van zijn vermaarde voorbeeld Jeremy Paxman, aldus Ton F, van Dijk

Maar binnenkort weer op televisie? Omroepbazen bij KRO-NCRV, grijp die kans!

Sven Kockelmann bio:

Sven Kockelmann (Soest, 26 december 1969) is journalist en rtv-presentatort.

Na het VWO studeerde Kockelmann aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Deze opleiding rondde hij in 1992 af. Hij startte zijn journalistieke carrière als redacteur bij de tienmalige VARA Na korte tijd stapte hij over naar de in de EO opgegane IKON, waar hij het informatieve programma ‘Kenmerk’ presenteerde. Vrij snel – in 1993 – maakte Kockelmann de overstap naar de KRO. Hij ging daar aan de slag als redacteur en verslaggever voor de nieuwsrubrieken ‘Reporter en ‘Brandpunt’. .

In 1999 werd Kockelmann ook presentator van het inmiddels opgeheven actualiteitenprogramma ‘Netwerk’. In 2006 presenteerde hij samen met Herman Heinsbroek bij de KRO het politieke debatprogramma ‘Recht door Zee’.

Van 2006 tot 2010 presenteerde Kockelmann vier dagen per week het ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland op Nederland 1, dat in 2010 ophield te bestaan. Kockelmann presenteerde tot eind 2013 nog wel het radioprogramma met dezelfde naam. Van 2007 tot 2010 maakte hij ook interviews voor Het Gesprek.

In september 2010 werd Sven Kockelmann een van de vier verslaggevers van het heropgerichte KRO-programma Brandpunt.. Daarnaast presenteert hij het KRO praatprogramma Oog in oog waarbij hij een half uur met één gast uit de actualiteit in gesprek is. Vanaf 27 januari 2014 presenteerde hij het programma Eén op één, beurtelings met Eva Jinek op Nederland 2 voor de KRO-NCRV maar op 15 mei 2014 werd bekend dat Eén op één alweer van de buis zou worden gehaald. Het is nu dagelijks te horen op Radio 1.

 

 

 

 

Geef een reactie op dit artikel