Toekomst RK-kerken in Zuidoost-Drenthe staat onder druk

Donderdag 1 juli 2022 -06:28 – Bron: Redactie kerk – Beeld: Parsifal2000
 -Coevorden- De Rooms-Katholieke kerk in het overwegend Katholieke Zuidoost-Drenthe kijkt met zorg naar de toekomst.

Vergrijzing

Kerkverlating, overlijdens, bovengemiddelde vergrijzing van de regio en het wegtrekken van jongeren zorgen voor lege kerkbanken. Daarentegen nemen de financiële lasten van de gebouwen, zoals onderhoud en energie sterk toe. Daarom wil de Immanuel Parochie Zuidoost-Drenthe op korte termijn onderzoek doen naar de levensvatbaarheid van de kerken.

Het gaat om de vijf parochielocaties in Coevorden, Steenwijksmoer, Schoonebeek, Nieuw-Schoonebeek en Weiteveen. Om financiële problemen te voorkomen wil het bestuur alle mogelijke maatregelen onder de loep nemen, inclusief sluiting van kerkgebouwen.

Projectgroep

Het parochiebestuur heeft een projectgroep in het leven geroepen om de dreiging, maar ook de mogelijkheden voor de toekomst in kaart te brengen. Al eind van dit jaar moet er een verslag op tafel liggen over de ontwikkelingen en plannen voor de toekomst. Daarbij wordt speciaal gekeken naar de vitaliteit en levensvatbaarheid op langere termijn van de plaatselijke parochielocaties.  Zo wil men uitzoeken of kerkgebouwen kunnen worden verduurzaamd, gedeeld met anderen en organiseren van ‘nieuwe’ activiteiten’.

Geef een reactie op dit artikel