Utrechtse Broeders vieren Pasen met de buurt

Al ruim acht jaar heeft de stad Utrecht er een kloostergemeenschap bij van zeven jonge broeders. De Broeders van Sint Jan, een religieuze gemeenschap, wonen in de voormalige pastorie van de Sint Gerarduskerk aan de Vleutenseweg. “Wij hechten waarde aan het gezamenlijk getijdengebed en aan gastvrijheid”, geeft Pater Ignatius Maria aan.

UTRECHT – Dat is duidelijk bij binnenkomst. Broeder Jan Maria, afkomstig uit Slowakije, schenkt koffie en vertelt over zijn roeping. “Ik heb mijn zevenjarige broederopleiding in Frankrijk gedaan, daarna twee jaar stage gelopen. Nu ben ik hier, gestuurd door de gemeenschap, met zes andere broeders.”

Een gemêleerd gezelschap met broeders uit Oostenrijk, Engeland, Frankrijk, Slowakije, Ivoorkust en twee uit Nederland. Ignatius Maria is afkomstig uit Oostenrijk. “Het is een roeping voor iedereen, anders is het niet vol te houden. Ik ben opgegroeid op een boerderij in het Oostenrijkse Steiermark en heb vroeger nooit gedacht om in het klooster te gaan. Tot mijn 22e jaar vond ik meisjes leuk. Ik had al vier jaar een relatie tot ik in mijn dromen mijzelf als priester zag. Daarover heb ik met een geestelijke gesproken maar het duurde tot mijn 24e jaar voordat ik er uit was”, geeft hij in perfect Nederlands aan. Inmiddels zit hij al achttien jaar in het klooster.

“Na mijn opleiding in Frankrijk, liep ik stage in Den Haag, vanaf 2012 ben in Utrecht. De cultuur in Nederland staat dicht bij die van ons in Oostenrijk. Ik ben overste van de gemeenschap en pastoor van de parochie. Wij krijgen hier in de Sint Jan veel jonge gezinnen die we voeden in het geloof, ook komen protestanten en moslims kennis maken. Er is veel contact met de buurt, dat is belangrijk voor ons”, zegt de inmiddels 43 –jarige Ignatius Maria.

De Broeders staan open voor vragen uit de buurt. “Wij hebben de studie filosofie en theologie gedaan en hebben hier een familieleven, ons werk en zijn bezig met onze missie”, geeft broeder Jan Maria aan. “Mensen hebben mij op straat wel eens gevraagd over ons grijze habijt. Dan leg ik uit dat ik een monnik ben, dat het een roeping is door God en wij ons leven aan hem toewijden. In Slowakije, een traditioneel katholiek land, stelde ik vragen. In Nederland stellen mensen juist de vragen aan ons”, lacht hij. Hij vervolgt: “Wij kijken eerst naar God, dan pas naar ons zelf. De bijbel, God en bidden zorgt voor rust en regelmaat.” Een ieder wordt vrij gelaten in de keuze, de deur staat echter altijd open. “Wij zeggen: ‘kom en zie’, organiseren jongerenweekends en sluiten aan bij de jaarlijkse Buurtcamping. Als parochie willen wij een plek zijn die verdieping en spiritualiteit biedt, ook door de komende paasvieringen.”

Bron: Broeders St Jan. Foto: MB

Geef een reactie op dit artikel