Vanavond persconferentie. Avondklok onvermijdelijk

Kabinet voor avondklok, burgemeesters zijn tegen

-‘s-Gravenhage- In de wanhoopspogingen om het coronavirus ‘onder de knie’ te krijgen zoekt het kabinet naar extra lockdown-maatregelen. De avondklok is nu een van de laatste opties, melden Binnenhof-bronnen, al is er weerstand bij diverse partijen en burgemeesters.

Volgens diverse ingewijden ligt de maatregel van een nachtelijk verbod om de straat op te gaan nu serieus op tafel als extra ingreep om verspreiding van het coronavirus  af te remmen, maar Haagse bronnen melden dat de burgemeesters zich tijdens het Veiligheidsberaad gisteravond hebben verzet tegen het middel: ,,Voorzitter Bruls zal dat vanochtend ook inbrengen in het overleg met de ministers”, aldus een ingewijde. Uiteindelijk moeten de burgemeesters in steden en dorpen de avondklok handhaven.

Vanochtend komt het ministerieel crisisteam nogmaals bijeen. Hedenavond om 19.00 uur vanavond geven premier Rutte en minister de Jonge weer een persconferentie. Hoewel de dagelijkse aantallen infecties dalen en de situatie in de ziekenhuizen stabiliseert, heerst er onder experts paniek over de nieuwe en besmettelijke Britse variant van het virus.

Wanhoop

Eerder heeft een meerderheid van de Tweede Kamer zich uitgesproken tegen de invoering van de avondklok te zijn. Maar door de komst van de Britse variant van het virus denkt het kabinet vanochtend toch weer aan de invoering van de avondklok. Dat komt omdat er weinig andere opties meer voorhanden zijn in de wanhoop om de tweede golf tot stilstand te brengen.

Invoering van de avondklok  is volgens een ingewijde een vurige wens van premier Rutte. In het kabinet is er verdeeldheid over. Hoe gaat men de handhaving uitvoeren. Nu al is de handhaving van ‘milde’ corona-maatregelen door de volkswoede nauwelijks uit te voeren. Tal van Boa’s zitten ziek thuis, de agressie van het publiek groeit met de dag, dat werd al merkbaar bij de verlenging van de lockdown met 3 weken.

In onze buurlanden is de avondklok eveneens een serieus punt van discussie deze week. Voorlopig heeft Duitsland in een groot aantal deelstaten de mensen geadviseerd niet buiten een cirkel van 15 kilometer van hun woonoord te gaan, in sommige deelstaten is dat vrijblijvende advies inmiddels omgezet in een gebod.

Geef een reactie op dit artikel