Vandaag ‘zwarte Pietzaak’ voor rechtbank. Rechter valt flauw.

Helden van Dokkum vandaag voor de rechter

  LEEUWARDEN/LJOUWERT – De rechtzaak over de ’Zwarte Piet-blokkade’ op de A7 vorig jaar in de provincie Friesland/Fryslân begon met grote consternatie, omdat een van de rechters aan het begin van de zitting onwel werd en in elkaar zakte. Halverwege het voorlezen van de aanklacht door de officier van justitie zat de man ineens inelkaar bewegingloos op zijn stoel. De rechtbank trok zich terug om zich te beraden of de rechtszaak voortgezet kon worden. Nadat een arts de rechter had gezien, kwam de rechtbank weer binnen, waarop een applaus in de zaal klonk.

Na een uur werd de zitting hervat. De arts vindt het verantwoord dat de rechter doorgaat. „Mooi”, klinkt het vanuit de zaal. „We houden hem wel een beetje in de gaten.”

Top-advocaat Tjalling van der Goot van het Friese advocatenkantoor Anker en Anker, die 33 van de 34 verdachten vertegenwoordigt, is opgelucht. „De zaak heeft een lange voorbereiding gehad bij ons, mijn cliënten en de rechtbank. Als de zaak wordt aangehouden, kan het lang duren. Dan kunnen we dit jaar denk ik niet verder.”

De zitting wordt maandagmiddag om 13.30 uur hervat. Of de rechter direct uitspraak doet is zeer onzeker, hoewel het in deze zaak wel zou kunnen. Een uitspraak die negatief zou zijn voor de ‘verdachten’ zou in grote delen van het land en zeker in Friesland een volksopstand kunnen doen ontstaan. De AIVD en politie staan op scherp, in de provincie Friesland zouden zelf verloven voor een vrije dag deze week zijn ingetrokken. (red)

Foto: Pixabay symboolfoto

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*