Vannacht wintertijd, klok voor of achteruit ?

Zaterdag 30 oktober 2021 07:00 – Bron: Redactie binnenland – Beeld: PB
 -Eelde- Als U zondagochtend wakker wordt en het gevoel hebt dat het nog erg vroeg is om naar de Kerk te gaan? Heel goed mogelijk. De wintertijd gaat in. Dus eigenlijk kunt U een uurtje langer slapen. Daarnaast is het aan het eind van de middag een uur eerder donker.

Het ingaan van de wintertijd betekent dat de klok vannacht van zaterdag op zondag om 03.00 uur een uur wordt teruggezet. Op Uw mobiele telefoon gebeurt dat zeer waarschijnlijk automatisch, maar in huis zult U de Zaanse klok, comtoise of de oude ‘Warmink’ toch echt even handmatig terug moeten draaien.

Terug naar de officiële tijd

De wintertijd is eigenlijk de officiële tijd. In de Eerste Wereldoorlog zijn het de Duitsers die als eerste de zomertijd invoeren, om energie te besparen. Nederland volgt een dag later. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de zomertijd in Nederland afgeschaft, maar in 1977 keert hij terug.

Toch zijn de winter- en de zomertijd niet onomstreden. Niet alleen in Nederland, maar in de hele Europese Unie is er discussie over. Met name de zomertijd zou een grote groep mensen voor een langere tijd uit hun ritme halen. Maar een extra uurtje slapen door de wintertijd, dat kan volgens deskundigen helemaal geen kwaad.

In de afgelopen jaren waren er plannen om er één tijd van te maken. In 2018 wilde de Europese Unie daar al een besluit over nemen, maar schoof het een jaar voor zich uit. Maar ook in 2019 kwamen zij er niet uit. Dit jaar is besloten om de winter- en zomertijd voorlopig zo te laten. De komende jaren zullen we dus twee keer per jaar de tijd moeten verzetten.

Hoe lang duurt de wintertijd?

Opmerkelijk genoeg duurt de officiële tijd, de wintertijd, slechts vijf maanden. Op zondag 27 maart 2022 gaat alweer de zomertijd in. Dan mag U opnieuw draaien aan de klok.

Geef een reactie op dit artikel