Verloedering slaat toe bij uitvaarten

  -EMMEN – De verloedering bij uitvaarten of beter gezegd doorvaarten slaat steeds meer toe. Nederlanders  willen graag een informele uitvaart zonder tradities en rituelen. Nette zwarte kleding mag bovendien in de kast blijven hangen, als men daar al over beschikt. Dat blijkt uit onderzoek van de Uitvaartverzekeringswijzer, een onafhankelijk informatiecentrum over uitvaarten.

Ook cake wordt niet meer op elke begrafenis op prijs gesteld. In het onderzoek is gekeken naar hoeveel procent der bevolking traditioneel koffie met cake wil ten opzichte van landgenoten die een afsluitende borrel met een hapje willen. Het is zo’n beetje 50-50.

Wel geeft men een uitgesproken voorkeur aan een informele uitvaart zonder tradities en rituelen. ‘Vroeger’ droegen mensen nette zwarte kleding en werd traditionele en beschaafde muziek gespeeld. Er waren professionele kistdragers en werd dus dat kopje koffie met cake genuttigd. ‘Heden-ten-dage’ willen mensen een informele uitvaart met fotoslideshows, powerpointvertoningen, woorden en toespraken van vrienden of familie en favoriete muziek van de overledene, óók wanneer deze muziek profaan is. Nette kleding is ook niet langer nodig, een spijkerbroek met gaten, vertrapte sportschoenen, het mag allemaal.

Kist mag dicht

De Uitvaartverzekeringswijzer heeft ook gekeken naar verschillende leeftijdscategorieën. De groep 18-30 heeft andere uitvaartwensen van 75-plussers. ‘Waar jongeren vooral kiezen voor een informeel en groots afscheid, een dichte kist en een borrel na de crematie, geeft de groep 75-plussers aan de voorkeur te hebben voor een intieme maar formele begrafenis en aansluitend een kopje koffie. Een wens delen ze: de kist mag dicht.’

‘De wensen die kenbaar zijn gemaakt in dit onderzoek geven richting voor de toekomst voor de uitvaartbranche’, zegt Leon Schouten, directeur Uitvaartverzekeringwijzer. ‘Ik merk dat mensen bewuster nadenken over hun laatste wens en daarin het aspect van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid ook steeds belangrijker vinden.’

Ook geven mensen de voorkeur aan cremeren ten opzichte van begraven. Landelijk gezien zijn de motivaties hiervoor dat de kosten van cremeren lager zouden zijn, hetgeen beslist niet altijd zo is. Net als er minder zorg voor een graf is. En mensen willen hun nabestaanden niet opzadelen met onderhoud.

Mieke of Andrea op de begrafenis?

Het meest populaire nummer op uitvaarten is nog steeds Time to say goodbye (Con te partiro) van Andrea Bocelli en Sarah Brightman. Het nummer staat volgens Spotify en verschillende uitvaartondernemers op nummer 1 van de Uitvaart Top 50. De tijd dat de, vorig jaar overleden, keurige Mieke Telkamp het “Waarheen waarvoor” zong lijkt achter ons te liggen, maar is verklaarbaar voor wie naar de afspeellijsten van doorsnee radiostations kijkt. Er is een troost: Het nummer Morgens um Sieben (‘s ochtends om zeven) is aan een opmars bezig.

Bron: Uitvaartverzekeringswijzer/ADN Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*