Vier nieuwe islamitische begraafplaatsen in Nederland

Zondag 3 juli 2022 -06:28 – Bron: Redactie kerk/NvW – Beeld: publiek domein
  -Utrecht- De behoefte aan islamitische begraafplaatsen in zowel Nederland als België wordt steeds groter. De huidige generatie moslims voelt zich verbonden met Nederland en wil daarom graag hier begraven worden.

Een samenwerking tussen Islamitische belangenorganisaties en de organisatie ‘Natuurbegraafplaatsen van Waarde’ resulteerde onlangs in de opening van de eerste vier Islamitische natuurbegraafplaatsen van Nederland.

Oprichters Ismail Oral en Mustapha Ouarani gaven een presentatie over de eerste vier Islamitische natuurbegraafplaatsen van Nederland. Traditioneel worden Nederlandse moslims met een migratieachtergrond vaak begraven in het land van herkomst. Maar Oral merkt dat daar verandering in is gekomen. “Sinds het uitbreken van de coronapandemie, zien wij dat er een grotere vraag naar eeuwigdurend Islamitisch begraven in Nederland is. Steeds meer Moslims die in Nederland geboren zijn, geven de voorkeur aan een laatste rustplaats in Nederland. De meeste begraafplaatsen in Nederland kunnen echter niet voldoen aan de wens van eeuwigdurende rust. Daarom worden er nog altijd veel overleden Moslims met het vliegtuig naar Turkije of Marokko gebracht”, aldus Ismail Oral in een persbericht.

De islamitische zones op vier natuurbegraafplaatsen in Drenthe, Gelderland, Zuid-Limburg en Zuid-Holland, dragen bij aan de mogelijkheid om overledenen op Islamitische wijze te begraven in Nederland, maar ook aan het beheer van de natuur. “Net als bij veel andere natuurbegraafplaatsen, komt een deel van de opbrengsten ten goede aan de natuur. Bovendien beschermen de eeuwigdurende grafrechten de natuur tegen andere ontwikkelingen”.

Initiatiefnemers Oral en Ouarani zien veel parallellen tussen islamitisch begraven en natuurbegraven. “Er worden alleen natuurlijke materialen gebruikt en op de graven zijn geen versierselen. Het is niet toegestaan om bloemen of andere voorwerpen op het graf te leggen. En de eeuwigdurende grafrust is belangrijk voor zowel natuurbegraven als islamitisch begraven.”

 

Geef een reactie op dit artikel