Vrije Universiteit Amsterdam wil ‘ontchristelijken’

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 01 december 2022 – Bron: VU/ADN/CIP – Beeld: publiek domein
 -Amsterdam- De Christelijke Vrije Universiteit te Amsterdam wil ‘ontchristelijken’. Om dat doel te bereiken worden expliciet Christelijke teksten bij officiële gelegenheden vanaf 1 januari in de ban gedaan. De Universiteit laat in een persverklaring en toelichting weten dat de Christelijke traditie niet meer aansluit in een tijd van ontkerkelijking, multiculti en diversiteit.

Votum

Tot dusver werd de Christelijke oorsprong van de universiteit bij academische plechtigheden nadrukkelijk naar voren gebracht. Het votum aan het begin van de plechtigheid werd tot altijd begonnen met woorden uit Psalm 124: ‘Onze hulp is in de naam des Heren, die hemel en aarde gemaakt heeft.’ Deze tekst wordt ook aan het begin van veel kerkdiensten gebruikt. Bij de doxologie, het sluiten van de academische plechtigheid, werd als lofverheffing geciteerd uit Psalm 113: ‘De naam des Heren zij geprezen, van nu aan tot in eeuwigheid.’ Maar dat is vanaf 1 januari voorgoed verleden tijd. De ceremoniële teksten bij academische plechtigheden krijgen vanaf 1 januari 2023 een meer inclusief karakter, stelt het College van Decanen. “Zij gaven lange tijd uitdrukking aan een Christelijke identiteit van de universiteit. Een traditie die vandaag de dag niet meer aansluit bij de bijzonder diverse VU-gemeenschap.”

Petitie

Onvrede over de nog steeds gebezigde Christelijke teksten leidde er begin dit jaar toe dat er een petitie voor afschaffing kwam. De teksten zouden volgens de organisatoren van de petitie moet worden vervangen door meer inclusievere teksten.

De grondslag van de Universiteit werd eerder ook al aangepast omdat het Christelijke karakter niet meer bij de huidige tijd en samenstelling van de VU zou passen. Dat gebeurde in 2016.

 

Geef een reactie op dit artikel