Wederom forse stijging van aantal nieuwe coronagevallen

Zondag 14 maart 2021-07:13- Bron: ADN – Foto PB
  -‘s-Gravenhage- Tussen vrijdagochtend en zaterdagmiddag 14.00 uur zijn 6446 nieuwe corona-gevallen gemeld bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Dat zijn er bijna vierhonderd meer dan vrijdag toen er ook al een hoger aantal, dan de dag ervoor, van 6068 besmettingen werden geregistreerd. Het gaat om het grootste aantal meldingen in één etmaal sinds 14 januari.Het aantal positieve tests was de afgelopen tijd stabiel rond de 4500 per dag, maar stijgt sinds een paar dagen weer.  Dat komt neer op 5121 per dag. Van de veiligheidsregio’s hadden Rotterdam-Rijnmond (672), Noord-Holland-Noord (540), Utrecht (492), Midden- en West-Brabant (323) en Haaglanden (317) de meeste nieuwe gevallen.

Het aantal sterfgevallen ten gevolge van corona blijft dalen. In het afgelopen etmaal werd het overlijden van 22 coronapatiënten gemeld. Dat zijn er vijf minder dan op vrijdag toen het laagste aantal sinds 16 oktober werd geteld. In de afgelopen zeven dagen werden 244 sterfgevallen genoteerd, gemiddeld bijna 35 per dag.

Bij het begin van de vaccinatiecampagne in januari kwamen er gemiddeld ongeveer 100 meldingen van sterfgevallen per dag. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen is zaterdag afgenomen naar 1875. Dat zijn er 35 minder dan vrijdag, toen er 1910 mensen met Covid-19 in ziekenhuizen lagen.

Forse stijging van aantal coronabesmettingen in Europa: ‘Derde golf nu echt ingezet’

De corona-epidemie wint in vele Europese landen weer aan kracht. Het aantal dagelijkse besmettingen en ziekenhuisopnames met corona zit weer in de stijgende lijn, zo blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano als het gaat om België. Ook het reproductiegetal zit boven 1.

 

Tussen 4 en 10 maart werden er bij onze zuiderburen dagelijks gemiddeld 2.613 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 11 procent in vergelijking met de week er voor. In totaal werden in België, sinds de start van de pandemie, nu al 805.321 besmettingen geregistreerd.

Geconfronteerd met een derde coronagolf gaat het grootste deel van Italië vanaf maandag weer in lockdown. De meest bevolkt regio’s van het land in het noorden, maar ook de hoofdstad Rome, gaan voor drie weken op slot. Daarnaast heeft de regering beslist dat tijdens het paasweekend, van 3 tot en met 5 april, het ganse land opnieuw in lockdown gaat.

De Franse regering hikt aan tegen groeiende besmettingshaarden in de noordelijke kuststreek rond Calais, het grensgebied met Duitsland en de Côte d’Azur. Het is de gevreesde Britse variant die zich nu bij de helft van de besmettingen doet gelden.

De Britten waren trots met hun razendsnelle vaccinaties, maar gisteren waarschuwde regeringsadviseur Chris Witty vooral voorzichtig te zijn met versoepelingen. ,,Al onze rekenmodellen laten een stijging zien. Dat zijn de mensen die nog niet zijn gevaccineerd of bij wie het vaccin niet werkt.”

Hongarije vreest code zwart in de ziekenhuizen. Gisteren bezweken 158 Hongaarse patiënten aan het virus, het hoogste aantal sinds de kerst. In Hongarije zijn de scholen weer gesloten tot 7 april. Winkels in ieder geval tot 22 maart.

In Noorwegen dreigt premier Erna Solberg sportscholen en pretparken weer te sluiten als een nieuwe stijging van het aantal besmettingen niet snel onder controle wordt gebracht. In Tsjechië vreest de regering dat de ziekenhuizen het vanaf dit weekeinde niet meer aan kunnen, het leger is ingezet om in ziekenhuizen en noodhospitalen assistentie te bieden.

 

 

Geef een reactie op dit artikel