Winkels in deel van Drenthe Hunze mogen voortaan ook op zondagmorgen open

Gemeente bang voor massale winkelsluiting

Vrijdag 30 april 2021 07:31- Bron: ADN – Foto: PB
  -Gieten- Ondernemers in de gemeente Aa en Hunze (omvat een groot deel van midden-Drenthe) mogen voortaan ook op zondagochtend en op feestdagen hun winkels openen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Aa en Hunze steunt het verruimen van de openingstijden, mede uit angst voor massale winkelsluitingen vanwege de corona-pandemie.

Zonder ontheffing mochten winkeliers in Aa en Hunze op zondag hun winkels pas om 12.00 uur open doen. Het CDA (één zetel) en de fractievoorzitter van GroenLinks stemden als enigen tegen de verruiming.

Het college van burgemeester en wethouders heeft negentien ondernemers en verschillende ondernemers- en dorpsbelangenverenigingen gevraagd of winkeliers zelf zouden moeten kunnen bepalen of de winkels op zondagochtend open mogen. Veel noodlijdende ondernemers en verenigingen liet weten zelf de regie te willen over het openen van de deuren. Zij zien steeds vaker dat de winkels wél op zondagochtend open mogen in grote steden.

Kleine ondernemers

Kritiek op de verruiming is er vooral van het CDA, dat tijdens de vorige raadsvergadering al aangaf te vrezen voor de gevolgen voor kleine ondernemers. Zij zouden zich verplicht voelen aan het werk te moeten als de grotere bedrijven de hele zondag open gaan. CDA-fractievoorzitter Sonja Hilgenga herhaalt die zorgen vanavond nog eens, maar kan op weinig begrip rekenen van wethouder Bas Luinge (VVD).

Diverse kleine evangelicale bewegingen hebben geprotesteerd, echter zonder succes. Zij beraden zich op acties voor de winkels op zondagmorgen, voor of na de kerkgang.

 

 

Geef een reactie op dit artikel