Oeps foutje…. Bisschop Smeets zonder H. Hosties (video)

  Zondag heeft het Venrays Mannenkoor de Hoogmis in de Kathedraal van Roermond opgeluisterd. Een groot aantal supporters was meegereisd met het koor zodat de banken van de Kerk goed gevuld waren.

Bisschop Harrie Smeets verbaasde zich hierover, omdat normaal op dit uur minder kerkgangers de weg naar de Kerk vinden. Hij had zich daardoor ook verrekend met het aantal Hosties want de laatste vijftien gelovigen in de rij moesten zonder Heilige Communie terugkeren in de kerkbanken.

De Bisschop was zeer verguld met de opluistering van het VMK die dit optreden als een geschenk aan Smeets vanwege de wijding tot Bisschop opdroeg. Normaal concerteert het Mannenkoor in de “Kathedraal van de Peel”, maar nu dus in een echte Kathedraal, namelijk die van Roermond.

Het koor heeft voor deze gelegenheid weer de Missa Kathedralis uitgevoerd en de Bisschop wist zich nog goed de vorige keer te herinneren. Dat was tien jaar geleden tijdens de jubileum Mis in de Grote Kerk, vanwege het honderdjarige jubileum van het Mannenkoor, waarbij de weersomstandigheden bar slecht waren en vele mensen in het verkeer vast zaten.

Een leuk detail is dat de Diaken van de Kathedraal van Roermond, de heer Cees van Winden, tevens voorzitter is van het Koninklijk Roermonds Mannenkoor. Dat feit werd door Bisschop Smeets nog eens fijntjes gemeld.

Buiten op het zonovergoten marktplein heeft het koor nog een klein concert verzorgd. Wellicht heeft Bisschop Smeets nog heimwee naar Venray want daar heeft hij spontaan als solist het lied ‘ Rooj mien däörp ien de Pieël’ gezongen.

Na afloop kreeg het gezelschap nog een presentatie over de mooie details van de Kerk en daarna konden de terrassen opgezocht worden. Volgende week zondag luistert het VMK samen met Harmonie Euterpe de vastelaoves mis op in de Grote Kerk van Venray, die dan voortaan zonder Bisschop Smeets gecelebreerd gaat worden. (XC)

Beeld: omroep Venray

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*