Tientallen parochies raken ANBI-status kwijt

 De Belastingdienst heeft na extra controles, over 2016, bij charitatieve instellingen, de ANBI status van 35 RK-parochies ingetrokken.

De parochies hadden hun jaarcijfers over 2016 ondanks een waarschuwing nog niet schriftelijk en op hun website gepubliceerd, aldus een verklaring van het Aartsbisdom. Vele tientallen parochies hebben ook over 2017 nog geen publicatie gedaan. Als zij dit niet per omgaande doen zal de ANBI status vervallen, laat de belastingdienst Den Bosch in een reactie weten. Het kwijtraken van de ANBI-status betekent kwijtraken van bijzondere belastingvoordelen die aan de status verbonden zijn, zoals legaten en schenkingen. Daarover behoeft geen belasting te worden afgedragen, echter zonder ANBI status wel en dan ook het volle pond.

Ook bij veel protestantse kerken wordt slordig met de administratie omgegaan, ook hier heeft de belasting dienst waarschuwingen doen uitgaan.

De Rooms-Katholieke Kerk heeft met een score van 85 procent van de parochies die wel voldoen aan de ANBI-eisen nog een gunstige score vergeleken bij vele andere (kerkelijke) goede doelen.

Er zijn voor het verzuim diverse redenen aan te voeren. Zo is het gebrek aan vrijwilligers, het aangewezen zijn op één administrateur of penningmeester (die ook ziek kan worden) en het slecht bijhouden of helemaal niet hebben van een website, terwijl dit laatste wel een verplichting is binnen de ANBI regels, vaak de oorzaak.

Wanneer betrokkenen 1 mei a.s. de zaken niet op orde hebben gebracht zal de belastingdienst genadeloos zijn en de ANBI-status intrekken en naheffingen en of terugvorderingen verzenden, aldus de belastingdienst Den Bosch. (MB)

Foto: Pixabay-symboolfoto

Geef een reactie op dit artikel