Videokanaal Nederlandse Bisschoppenconferentie groeit door!

Bisdommen willen onafhankelijk zijn van KRONCRV

 

 Na een experimentele periode van drie jaar heeft de Nederlandse Bisschoppenconferentie besloten door te gaan met haar videokanaal katholiekleven.nl. De prestaties en ontwikkelingen van het kanaal zijn geëvalueerd en er ligt een plan voor de komende drie jaar om verder te bouwen op het stramien dat in de eerste drie proefjaren is neergezet. 

Projectleider Daphne van Roosendaal is blij dat de plannen voor de voortzetting de instemming krijgen van de Bisschoppen. ‘In drie jaar tijd hebben we met beperkte middelen en menskracht katholiekleven.nl van de grond weten te tillen. Er is nu een website met een youtube-kanaal waarmee we de producties van katholiekleven.nl onder de aandacht brengen.’

Die producties bestaan uit onder meer filmpjes, podcasts, fotoseries en berichten gerelateerd aan het onderwerp communicatie. Tot de doelgroep behoren diegenen, jong en oud, die via internet meer willen weten over het Katholieke geloof, de Rooms-Katholieke Kerk en haar initiatieven.

Handig voor parochies

Het bereik van katholiekleven.nl laat over de afgelopen drie jaar een gestage groei zien, ‘maar we gaan voor nog meer kijkers, bezoekers en belangstellenden’, zegt Van Roosendaal. ‘Daarvoor willen we de website anders en effectiever inrichten, zodat in een oogopslag te zien is wat nieuw is. Ook blijven wij werken aan steeds betere filmpjes en podcasts. Daarnaast willen wij voortbouwen aan een aanbod van producten die handig zijn voor parochies. Zo hebben we in 2018 een infographic over de rozenkrans beschikbaar gemaakt en ook een overzichtelijke plattegrond van een kerkgebouw. Parochies kunnen deze gratis downloaden en uitdelen aan bijvoorbeeld bezoekers tijdens Kerkproeverij of Open Kerkendag. Wij denken na over nog meer interessante downloads en hoe we die kunnen combineren met bijvoorbeeld een filmpje over een bepaald initiatief of thema’, aldus de projectleider.

Live streamen

Ook nieuw in 2019 wordt de live stream waarmee katholiekleven.nl gaat experimenteren. Van Roosendaal ‘We willen beginnen met de uitzending van een doordeweekse H. Mis op Youtube. Van daaruit hopen wij andere mogelijkheden met live streamen te onderzoeken’. Deze experimentele aanpak werkte eerder ook positief uit voor de podcasts van katholiekleven.nl. Hiermee speelde het videokanaal in op de groeiende belangstelling voor radioprogramma’s die wanneer men maar wil beluisterd kunnen worden. De podcasts vormen nu een blijvend onderdeel in het totale aanbod.

De Nederlandse Bisschoppenconferentie onderstreept met haar besluit om door te gaan de waardering voor en het belang het eigen videokanaal katholiekleven.nl. ‘Een belang dat met het oog op de toekomst van levensbeschouwelijke programma’s alleen maar toeneemt’, zegt Van Roosendaal.

Wellicht zullen programma’s met een religieus karakter van de publieke zenders verdwijnen, net zoals dat reeds in België gebeurde. Binnen de plannen om tot afschaffing van nederland 3 te komen, zal dan door ‘plaatsgebrek’ geen ruimte meer zijn voor de , doorgaans, slecht bekeken religieuze programma’s.

Bron: RKK Foto: Pixabay

Meer info zie www.katholiekleven.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*