Bolsonaros evangelicale dominee gearresteerd wegens corruptie

Leestijd: 2 minuten -Rio de Janeiro- (KNA) De evangelicale dominee Everaldo Dias Pereira is afgelopen weekeinde in Rio de Janeiro gearresteerd.

De voorzitter van de Braziliaanse Sociaal-Christelijke Partij PSC (Partido Social Cristao), zou in een corruptieschandaal, vanwege de aanschaf van medische apparatuur voor het Corona-virus voor Rio’s ziekenhuizen verwikkeld zijn, aldus de Braziliaanse tv-journaals. Pereira behoort tot de intimi van President Jair Messias Bolsonaro, die hij in 2016 eigenhandig doopte.

De politie in Rio nam afgelopen weekeinde in totaal zeven personen, wegens corruptie in het gezondheidswezen vast. Tevens werden tal van kantoren en woningen doorzocht,
ook die van Helena Witzel, vrouw van Rio’s gouverneur Wilson Witzel. Via haar advocatenkantoor zou haar man bijna 100.000 Euro aan steekpenningen ontvangen hebben.

Het hoogste justitiële gerechtshof zette de gouverneur afgelopen weekeinde voor 120 uit zijn functie. Tevens loopt tegen hem vanwege het Covid-19-schandaal reeds een procedure om hem uit zijn ambt te zetten.

Predikant Dias Pereira zou een leidende rol in de corruptiezaak hebben gehad. Al twee decennia mengt hij zich in de lokale politiek van Rio, zijn volgelingen bezetten diverse sleutelposities in de stedelijke en regionale politiek. De als ultra-rechts bekend staande evangelicale predikant van de geloofsgemeenschap ‘Assembleia de Deus’ heeft Bolsonaro, die destijds nog parlementslid was, in mei 2016 op een reis naar Israël begeleid. Op 12 mei, toen in Brazilië de linkse President Dilma Rousseff uit haar ambt werd gezet, doopte Pereira Bolsonaro in de rivier, de Jordaan.

Bolsonaro was kort daarvoor tot Pereiras PSC toegetreden, om voor haar bij de Presidentsverkiezingen van 2018 als kandidaat mee te doen. Reden voor de doop was, de Katholieke Bolsonaro populair te maken bij de snel groeiende groep evangelicale kiezers. Weliswaar is Bolsonaros derde vrouw evangelicaal, Bolsonaro zelf gold, tot op de dag van vandaag, als weinig religieus. Het ‘opgeklopte’ mediaspektakel rond de doop in de Jordaan legde Bolsonaro geen windeieren. Een belangrijk deel van zijn verkiezingsoverwinning dankt Bolsonaro aan de evangelicale kiezers.