Top US en Mexicaanse Bisschoppen over ‘Trump’s Muur’

 – EL PASO – Bezorgdheid over het huidige Amerikaanse migratiebeleid  is de aanleiding voor Bisschoppen uit de VS en Mexico om een driedaagse conferentie te houden. Tijdens de bijeenkomst, die deze maandag in El Paso (Texas) begint, willen 14 Bisschoppen wier Diocese aan de landsgrenzen liggen hun kritiek uiten en een gemeenschappelijke aanpak bespreken, zoals de Katholieke Amerikaanse persdienst CNS meldt. Vertegenwoordigers van Kerkelijke werkgroepen en sociale organisaties worden ook verwacht, evenals de Pauselijke gezant Robert Stark van het Vaticaanse Departement van Migranten en Vluchtelingen. Lees verder onder de foto>

De grens tussen de VS en Mexico

De organisatoren willen samen ‘grip’ op de situatie houden aan beiden kanten van de grens, hun krachten bundelen en de behandeling van migranten en de beeldvorming niet aan de politiek overlaten. De aanleiding voor de bijeenkomst is de afkondiging van de Nationale Noodtoestand door de Amerikaanse president Donald Trump, die met deze maatregel langs het door Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden, de financiële middelen wil vrijmaken om een grensmuur tussen de VS en Mexico te bouwen. De Democraten in het Amerikaanse Congres willen dinsdag stemmen om een einde te maken aan de noodsituatie.

Tegen de noodtoestand onder vluchtelingen, de plannen voor de Muur en Trumps politiek ten aanzien van asielzoekers, hadden Bisschoppen en Kardinalen uit Mexico en de VS zich vorige week al uitgesproken. “Een grensmuur is vooral een symbool van afscheiding en vijandschap tussen twee bevriende landen”, zei men toen. Evenzo maakten de steeds brutalere acties van de Amerikaanse autoriteiten tegen asielzoekers, evenals de toename van vreemdelingenhaat en racisme, de tussenkomst van de Kerk dringend noodzakelijk, aldus de Bisschoppen.

De Amerikaanse Bisschoppenconferentie zal op de top worden vertegenwoordigd door deskundigen op hoog niveau. Er zal ook een openbaar gebed zijn voor leden van alle religies. Symbolisch wil men de woestijn zegenen om te herinneren aan de vele migranten die stierven op de gevaarlijke weg over de grens.

Bron: CNS/EWTN Foto: wikimedia

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*