Aartsbisschop: Smartphone is satan in de binnenzak

-LAHORE PAKSTAN- Sebastian Shaw, de Aartsbisschop van Lahore, heeft de Pakistaanse Katholieken opgeroepen om tijdens de 40-dagen tijd geen smartphone te gebruiken en zeer zeker niet tijdens de Heilige Mis. “Mobiele telefoons zijn net zoals satan in je zak verbergen als je naar de Kerk gaat”, zei hij in Lahore tijdens een Heilige Mis in de Kathedraal van Lahore. “De gelovigen moeten toch één uur op kunnen brengen om van hun smartphone af te zien om zo afleiding tijdens de Zondagsmis te voorkomen.”

Aartsbisschop Shaw waarschuwde vooral jonge mensen om niet verslaafd te raken aan smartphones. “Jonge mensen turen non-stop op het beeldscherm, zelfs als zij bidden,” klaagde hij. In plaats daarvan zouden zij “de vastentijd moeten gebruiken om hun levens te analyseren en slechte gewoontes, zoals te-pas-en-te-onpas met je mobieltje bezig te zijn, op te geven .” Wees sterk en verzet je tegen de verleiding”, aldus Shaw.

Smartphones in kerkdiensten vormen een serieus probleem

In Pakistan is het gebruik van mobiele telefoons in Kerken een serieus probleem. Sommige Priesters en of Parochiebesturen  hebben het fotograferen en opnemen van video’s tijdens de Missen verboden, zelfs tijdens Hoogfeesten zoals Pasen en Kerstmis.

In het verleden drukten geestelijken herhaaldelijk hun scepsis over smartphones uit. De Russisch-orthodoxe Patriarch Kirill I zei eerder dit jaar dat apparaten met een internetverbinding, zoals mobiele telefoons, een manier zijn om “wereldwijde controle over de mensheid te verkrijgen”. Volgens Cyril staat de antichrist aan de top van dat wereldwijde netwerk.

Tijdens een audiëntie in het Vaticaan bekritiseerde Paus Franciscus Bisschoppen en Priesters, die hun mobiele telefoons gebruiken om te fotograferen en te filmen tijdens vieringen waarin de Paus voor gaat. In principe is Franciscus echter geen tegenstander van moderne communicatiemiddelen. In zijn boodschap tijdens de wereldwijde dag van de sociale communicatie dit jaar, legde hij uit dat het gebruik van sociale netwerken “complementair is aan fysieke ontmoeting”. “Als het netwerk wordt gebruikt om de vriendenkring uit te breiden of de verwachting daarop, dan is het een goed en zinvol hulpmiddel”, zei de Paus.

Het Aartsbisdom van Lahore ligt in het noordoosten van Pakistan en heeft een oppervlakte van ongeveer 23.000 vierkante kilometer. Op een totale bevolking van 27 miljoen leven ongeveer 377.000 katholieken in het Aartsbisdom. Dit komt overeen met een aandeel van 1,4 procent van de ganse bevolking.

Bron: AsiaNews Foto: PB-F.Focus

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*