Aartsbisschop Warda: “Christenen in Irak blijven 2e-rangs burgers

Leestijd: 2 minuten -Wenen/Erbil (KNA) De Chaldees-Katholieke Aartsbisschop van Erbil, Bashar Warda, roept het Westen op
om aan te dringen op gelijkberechtiging van religieuze minderheden in Irak en andere Islamitische landen. In een gesprek met de hulporganisatie “Kerk in nood” klaagt de Bisschop, dat Christenen in Irak ook nu nog als tweederangs burgers worden gezien.

Warda letterlijk: “Er zijn nog altijd extremistische groepen, die steeds groter worden en die beweren dat het doden van Christenen en Jesiden bijdraagt tot de groei van de Islam.” Maar ook volgens de grondwet van Irak “zijn wij tweede-rangs burgers. Wij zijn overgeleverd aan hen, die zich boven ons verheven voelen.”

1.400 jaar overheersing door de Islam waren ook 1.400 jaar van onderdrukking,ook als er af en toe momenten van tolerantie waren, zo Warda: “Wij Christenen mogen niet als gelijken gezien worden; wij moeten getolereerd worden of niet getolereerd, maar dat hangt af van wie er op dat moment aan de macht is en of zij de Jihad volgen. Ja, de Jihad is belangrijk, het is voor hen de rechtvaardiging voor het gebruik van geweld.”

De brutaliteit en het geweld van de terreurorganisatie IS heeft de wereld op zijn kop gezet, ook in de Islamitische landen. De vraag is nu, “of de Islam een politieke stroming blijft, voor wie de Sharia de basis van de rechtspraak is en bijna alle aspecten van het leven onderworpen zijn aan de religie of dat een geciviliseerde en toleranter Islamitische beweging zich ontwikkeld”.

Met de militaire nederlaag van IS, is de idee van de wederoprichting van het Kalifaat niet verdwenen. “Dit idee is herontdekt en in de hoofden van de Moslim-wereld diep geworteld”, waarschuwt de Aartsbisschop.

Wat de huidige situatie betreft is het wachten op de volgende golf van geweld, het is een kwestie van tijd.
Het toekomstperspectief voor de Christenen in Irak ziet de Aartsbisschop donker in: “Laten wij eerlijk zijn:
Tot aan 2003 hadden wij hier anderhalf miljoen gelovigen, da was zes procent van de Irakese bevolking”.

Vandaag-de-dag zijn er misschien nog 250.000 Christenen over, misschien wel minder. En zij die over zijn moeten voor hun leven vrezen.”

De Nederlandse regering handhaaft nog steeds een migrantenbeleid ten aanzien van Irak, waarbij terugkeer mogelijk is. Volgens de IND zijn delen van Irak veilig voor Christenen, dat deze delen onherbergzame woestijngebieden zijn, wordt er niet bij gezegd, tot woede van de VN-vluchtelingenorganisatie.

Foto: Pixabay