Afrika: Nieuwe ebola-medicijnen geven meer overlevingskans

  -LONDON- (WHO) Medische wetenschappers staan een stap dichter bij een behandeling van ebola. Bij tests van twee middelen in Congo steeg de overlevingskans tot negentig procent wanneer ebola in een vroeg stadium ontdekt wordt.

Mogelijk kan ebola binnenkort voorkomen en behandeld worden, zeggen hoopvolle wetenschappers.

In totaal werden vier middelen getest. Twee daarvan lijken bijzonder goed te werken. Meer dan negentig procent van de geïnfecteerde mensen kunnen overleven als ze in een vroeg stadium worden behandeld.

In een later stadium daalt de overlevingskans wel. Bij de patiënten die met de twee geneesmiddelen behandeld werden stierf respectievelijk 29 procent en 34 procent. De twee experimentele middelen zijn ontwikkeld met antilichamen van mensen die ebola hebben overleefd.

De tests, die zijn uitgevoerd door een internationale onderzoeksgroep onder de vlag van de WHO Wereldgezondheidsorganisatie, werden in november 2018 gestart. De vier middelen zijn op bijna zevenhonderd patiënten getest.

Sinds 2018 kampt Oost-Congo met een ebola-uitbraak. Zeker 1.800 mensen zijn al omgekomen. De nieuwe medicijnen worden alvast gebruikt om nieuwe ebola-patiënten in Congo te behandelen.

Foto: Pixabay

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*