Amnesty International klaagt Frankrijk aan

-Berlijn-  De mensenrechtenorganisatie Amnesty International klaagt over de omgang van de Franse autoriteiten met vluchtelingenhelpers in Noord-Frankrijk.

Volgens AI worden mensen, die migranten in Calais en Grande-Synthe helpen, geintimideerd en gewelddadig bejegend. De laatste rapporten geven aan dat ongeveer 1.200 vluchtelingen in niet officiële kampementen nabij de steden verblijven.

Zij hebben gebrek aan levensmiddelen, water, sanitair, slaapgelegenheid en rechtsbijstand. Van januari
tot mei 2019 is er door de overheid 391 keer met harde hand ontruimd. Amnesty heeft kritiek op Frankrijk omdat de overheid doelgericht probeert, de inrichtingen zo snel mogelijk te ontruimen, om te verhinderen, dat vluchtelingen zich langere tijd op één plek ophouden.

Mensenrechtenactivisten, die hulp aanboden, zijn door overheidsdiensten aangevallen, veel activisten hebben volgens Amnesty angst. Het is ook een stuk moeilijker geworden om nieuwe vrijwilligers te vinden. “Ook mensenrechtenactivisten verdienen respect. In plaats van ze als vijanden te zien, moeten de overheden hen als belangrijke bondgenoten zien”, eist Amnesty-Expert Lisa Maracani. “Solidarische en empathische hulp mogen niet gecriminaliseerd worden.”
Bron: AI/KNA Foto: Pixabay

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*