Bari: Met Paus bidden voor het Midden-Oosten (video)

Paus Franciscus vroeg vandaag tijdens het vredesgebed voor het Midden-Oosten in Bari, Zuid-Italië, om de status-quo voor Jeruzalem te handhaven.

“De identiteit en betekenis van Jeruzalem moeten behouden blijven boven de verschillende geschillen en spanningen, en het is absoluut noodzakelijk dat de status quo wordt gerespecteerd in overeenstemming met de besluiten van de internationale gemeenschap, zoals herhaaldelijk gevraagd door de christelijke gemeenschappen in het Heilige Land.”

Omringd door patriarchen en metropolieten uit het hele Midden-Oosten, met wie hij had gebeden voor vrede en achter gesloten deuren uitvoerig had gesproken, vroeg de paus vanuit Bari ook om nieuwe vredesonderhandelingen voor het Midden-Oostenconflict.

“Alleen een stabiele oplossing tussen Israëli’s en Palestijnen, die sterk wordt gewenst en bevorderd door de internationale gemeenschap, kan leiden tot een stabiele en duurzame vrede en zorgen voor het vreedzaam naast elkaar bestaan van twee staten en twee volkeren.”

In zijn toespraak, meerdere keren onderbroken door applaus, vroeg de paus om gelijke rechten voor christenen in alle landen van het Midden-Oosten. Hij bekritiseerde ‘landbezettingen die de naties uiteenrukken’ zonder Israël bij naam te noemen, en veroordeelde wapenleveranties die conflicten voedden zoals die in Syrië. Met een sombere formulering sprak Franciscus over de “Nacht van het Midden-Oosten die worstelt met de dood”.

“Niet de door muren en machtsdemonstraties gegarandeerde wapenstilstand zal vrede brengen, maar de échte wil om te luisteren en de dialoog aan te gaan. We willen dit pad bewandelen, bidden en werken ervoor … “Als teken van hun verlangen naar echte vrede hebben de deelnemers aan de gebedsbijeenkomst voor de romaanse basiliek van St. Nicolaas in Bari duiven laten opstijgen.

Bron: Rai1/Vaticaan/EWTN Foto: EWTN

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*