Bedenkelijke eer voor Winnie Mandela

Ex tv-presentatrice en politica Sylvana Simons houdt er weer eens bijzonder dubieuze heldenverering op na. Op haar Facebook-pagina plaatste ze een liefdevolle in memoriam voor de gisteren overleden Winnie Mandela, die in Zuid-Afrika een waar schrikbewind heeft gevoerd. Sylvana noemt haar een “Koningin” en hoopt dat de ex-vrouw van Nelson Mandela rust in “kracht, licht en vrede.”

Het viel natuurlijk te verwachten: deze week overleed op 81-jarige leeftijd Winnie Mandela, de vrouw van Nelson Mandela tijdens diens gevangenschap op Robbeneiland. Voor naïeve geesten zoals Sylvana Simons is Winnie Mandela altijd een anti-apartheidsicoon gebleven, zonder haar geschiedenis en de feiten te kennen. Mensen als Walter Sisulu, Desmond Tutu en zelfs Nelson Mandela; zij waren nog eens anti-apartheidsiconen. Maar Winnie? Zij zeker niet. En dan kan Sylvana nog wel schrijven: “We hebben je gezien, Koningin. Moge je rusten in Kracht, Licht en Vrede“, maar dat maakt zulke liefdevolle afscheidsberichten nog niet terecht.

Want hoe zit het echt? Zelfs De Volkskrant, totaal geen propaganda-arm van het apartheidsregime, schrijft dat de vrouw een kwalijke duistere kant had die haar tot een paria in Zuid-Afrika maakte. Winnie bleek allereerst namelijk helemaal niet die trouwe echtgenote te zijn die geduldig wachtte totdat de Nasionale Party haar man zou vrijlaten:

“[Biograaf Emma] Gilbey verhaalt ook zonder enige schroom over de affaires van Winnie door de jaren heen, onder meer met politieinformanten. Gilbey heeft soms alleen roddels als bron, maar de laatste affaire met Dali Mpofu was in anti-apartheidskringen algemeen bekend: Winnie had vaak in het openbaar ruzie met hem over een rivale.”

Maar een gebrek aan huwelijkse trouw was zeker niet het enige manco van Mandela. Ze had in de jaren ’80 namelijk haar eigen doodseskader die een waar schrikbewind voerde. Ze hitste mensen op om “halsbandmoorden” uit te voeren. Vermeende aanhangers en collaborateurs van het apartheidsregime kregen dan een brandende autoband om hun nek.

Het bleef echter niet bij opruiende teksten. Haar persoonlijke terreurbende vermoordde in 1989 op uiterst gruwelijke wijze een 14-jarige jongen. Die jongen, Stompie, was nota bene een jeugdige ANC-activist, maar dat maakte voor de zieke machtsspelletjes van Winnie helemaal niet uit:

“De moord op de jongen Stompie Moeketsi Seipei door haar knokploeg de Mandela United Voetbalclub in januari 1989 was de doodsteek voor haar reputatie bij de leiding van het ANC en het UDF (Verenigd Democratisch Front).

De jongen van 14 uit de entourage van Winnie en haar club was de maand ervoor ontvoerd en zwaar mishandeld. Het doel was hem een bekentenis af te dwingen: dat een katholieke priester en jongerenwerker hem in de woonwijk tot seks zouden hebben gedwongen. Winnie vocht een vete uit met deze priester Verryn. Hij had onthuld hoe de Mandela United Voetbalclub een schrikbewind voerde in de buurt.”

Mandela werd in 1991 voor die gruwelijke aanval veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf, en in 1998 bevestigde de Waarheidscommissie nog eens haar schuld. Kortom: Winnie Mandela is een gruwelijke vrouw die absoluut niet vereerd dient te worden.

En dus is het eigenlijk onvergeeflijk dat Sylvana Simons en anderen zich blind tonen voor deze bloederige en gewelddadige kant van de gisteren overleden Zuid-Afrikaanse.

Bron: SAN/ZDF Foto: Pixabay 27444

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*