België: “De komende vijf jaar niet één moskee erkennen”

“Eerst maar eens een paar jaar bewijzen dat je alle regels naleeft.”

  -BRUSSEL- Als het van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) ligt, wordt er de komende vijf jaar geen enkele moskee meer erkend in Vlaanderen. “Eerst maar eens een paar jaar bewijzen dat je alle regels naleeft.”

Dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) deze kabinetsperiode geen moskeeën zou erkennen, was al bij haar aantreden duidelijk. Maar het zou nog veel langer kunnen duren.

Volgens Homans zijn de huidige erkenningsvoorwaarden achterhaald. Op basis van een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven schuift ze nu enkele nieuwe criteria naar voren, waaronder een proefperiode van vijf jaar voor gebedshuizen die een erkenning aanvragen. Vijf jaar lang zullen zij aan nieuwe richtlijnen moeten voldoen, bijvoorbeeld rond de giften welke zij ontvangen uit het buitenland, voor ze ook maar 1 euro overheidssteun krijgen. Lees verder onder de foto>

Ook de 57 geloofsgemeenschappen van wie momenteel een aanvraag in behandeling is, zullen die periode moeten doorlopen. Als Homans groen licht krijgt voor die nieuwe criteria, zal er de komende vijf jaar geen enkele lokale geloofsgemeenschap meer worden erkend. “Maar dat geldt evengoed voor protestantse en orthodoxe geloofsgemeenschappen.”

Homans wil ook buitenlandse invloeden weren. Plaatselijke geloofsgemeenschappen zouden niet meer mogen worden gefinancierd door een andere staat, zoals dat het geval is bij de Turkse Diyanet-moskeeën. Gebedshuizen moeten ook transparanter zijn over waar ze hun euro’s vandaan halen. Alle buitenlandse giften verbieden kan wettelijk niet, maar de lange arm van Turkije of Saudi-Arabië moet minstens worden gekneusd.

Dezelfde strengheid gaat, als het aan Homans ligt, ook gelden voor wat de aanstelling van predikers betreft: die zouden allemaal aangeduid moeten worden door hun erkend representatief orgaan in België. Een deel van de imams is vandaag al erkend door de Moslimexecutieve, maar imams van Diyanet worden vanuit Turkije naar Vlaanderen gestuurd. Dat zal dus niet meer mogen, als zij overheidssteun willen ontvangen. Alle rabbi’s, orthodoxe priesters of imams zullen ook moeten voldoen aan hun inburgeringsplicht.

De kans dat de nieuwe erkenningscriteria nog voor de verkiezingen goedgekeurd raken is klein. Advocaten gespecialiseerd in verenigingsrecht kijken met verbazing naar de voorstellen die in strijd zijn met de mensenrechten, maar een land kan daar zelfstandig van afwijken, Nederland is daar een voorbeeld van.

Bron ADN Foto: Rauschenberger/Chidioc

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*