België: Kerk publiceert misbruik-rapport

Tijdens de presentatie van het misbruikrapport prees de Brusselse kardinaal Jozef De Kesel uitdrukkelijk de moed van de slachtoffers: de Belgische kerk heeft nu ook een lijvig rapport over misbruik gepubliceerd. Maar daarmee is de affaire nog niet voorbij, benadrukken de Bisschoppen.

Na verschillende schandalen rond misbruik in de afgelopen jaren, publiceerde nu ook de Belgische Bisschoppenconferentie gisteren een rapport van 400 pagina’s over het onderwerp. Honderden slachtoffers van seksueel misbruik “hebben de afgelopen jaren de moed gehad om erover te praten”, zei de Brusselse Kardinaal Jozef De Kesel tijdens de presentatie. Het ging vooral om het erkennen van de schade aan de slachtoffers, hun hulpeloosheid jegens de dader(s), het zwijgen waartoe zij veroordeeld waren en de schade aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Het rapport is opgesteld door de Inter-Diocesane Commissie voor de Bescherming van Kinderen en Adolescenten onder leiding van Emeritus hoogleraar Psychologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven, Manu Keirse. In het voorwoord schrijft hij: “Seksueel misbruik is geen ziekte, het is een misdrijf, en puur machtsmisbruik.”

Drie op vier slachtoffers is mannelijk

Volgens het rapport hebben 1.054 slachtoffers van misbruik zich gemeld sinds 2010 bij het bemiddelingsorgaan en de tien contactcenters van de Bisdommen in België. Van 426 gevallen is 92 procent ouder dan 28 jaar. 73 procent van de slachtoffers was tussen de 10 en 18 jaar oud ten tijde van het misbruik. Drie van de vier slachtoffers waren mannen (76 procent). De meeste misbruiken vonden plaats op school (43 procent) of parochie (28 procent). In totaal werd 74% van de gevallen gerapporteerd in Vlaanderen en 19% in Wallonië.

Om schadevergoeding te betalen aan slachtoffers van wie het misbruik is verjaard, is de stichting Dignity opgericht. De Arbitragecommissie en de Stichting betaalden tussen 2012 en 2017 in totaal 4,58 miljoen euro aan schadevergoeding. Het misbruik werd onderverdeeld in vier categorieën waarvoor de slachtoffers elk 2.500 tot 25.000 euro schadevergoeding ontvingen.

Kardinaal De Kesel zal volgende week op de Vaticaan-conferentie rond misbruik in de kerk (21-24 februari) aanwezig zijn. Hij hoopt dat de reflecties daar zullen leiden tot een “coherent beleid voor de gehele Rooms-Katholieke kerk”, aldus De Kesel. Hij en de andere Belgische Bisschoppen en Oversten sluiten voorlopig het probleem in België af in hun rapport met de conclusie “nog niet voltooid”. Het vertrouwen in de kerk moet weer worden herwonnen en daar gaat tijd, veel tijd overheen.

Bron: Belgische Bisschoppenconferentie Foto: Bisdom

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*