België: Kinderen op Katholieke scholen moeten weer de Bijbel kennen

Bisschop Johan Bonny: “Godsdienst is een schoolvak en dus geen praatuurtje”

 -BRUSSEL-Schoolkinderen die het vak godsdienst volgen, zullen weer meer theoretische kennis over het Christendom moeten hebben. De Vlaamse Bisschoppen, die verantwoordelijk zijn voor de invulling van het vak, maken een ‘canon’ van 349 Katholieke begrippen tot kern van het leerplan.

Het vorige leerplan godsdienst dateert van 1999. Na goed 20 jaar drong een actualisatie zich op omdat het vak niet meer aangepast was aan de huidige context, zo besloten de Bisschoppen, die verantwoordelijk zijn voor de invulling ervan.

Johan Bonny: “Het leerplan godsdienst is ondertussen al 20 jaar oud. In die tijd is er heel wat veranderd. Kijk maar naar de samenstelling van de klassen hier in Antwerpen.

Opvallend is de nadruk die op de fundamenten van het Christendom gelegd wordt. Het leerplan bevat een lijst van 349 ‘onderwerpen’: een soort van canon aan te kennen begrippen en symbolen. Van het Sacrament van de Eucharistie over de parabel van de verloren zoon tot het boek Job: de paar honderdduizend leerlingen die het vak godsdienst volgen, zullen deze voortaan moeten kennen.

Na twintig jaar geeft het Katholiek onderwijs het vak godsdienst een her -en opwaardering. Leerlingen moeten vooral terug naa de kernwaarden en begrippen. “Maar het is niet de bedoeling dat wij Vlaanderen opnieuw gaan bekeren”, aldus Bisschop Bonny.

Leerlingen uit het Katholiek onderwijs en leerlingen die het keuzevak Rooms-katholieke godsdienst volgen in het officieel onderwijs krijgen vanaf volgend schooljaar een hernieuwd vak godsdienst aangeboden.  De twee architecten van de hervorming zijn de Antwerpse Bisschop Johan Bonny en Veronique Malfrère (inspecteur-begeleider bij het Katholiek onderwijs), zij pleiten voor een betere kennis van de Bijbel en de Christelijke traditie.

Bron: VTM/ADN/ Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*