Benedictijnen bereiden zich op sluiting Kloosters voor

-Travenbrück- Wegens een aanhoudend afnemen van het aantal Kloosterlingen hopen de Benedictijner Monniken in de Duitstalige landen op een brede (geestelijke) steun uit de Parochies. “Wij kunnen niet van en voor ons zelf leven, want wij leven en werken ook vanuit de gedachte dat wij ‘gedragen’ worden”, zei de voorzitter van de Salzburger conferentie voor Abten, Theodor Hausmann,  donderdag tegenover KNA. Deze conferentie duurt nog tot vrijdag en rond 50 Abten uit het Duitse taalgebied nemen er aan deel in het Klooster Nütschau bij Lübeck. Zij representeren 60 Benedictijnse mannenkloosters.

Hausmann, die tevens Abt van de Benedictijnenabdij Sankt Stephan in Augsburg is, gaat uit van een teruggang van het aantal Kloosters in de komende jaren. De Monniken zijn zich er bewust van, dat zij “niet alle gemeenschappen en standplaatsen aan kunnen houden”, zei hij. “Dat is een bittere ervaring voor alle Zusters en Broeders die het gaat treffen, omdat zij vaak al vele decennia en soms eeuwen met hun regio verbonden zijn.” Alleen al in de deelstaat Beieren zijn er 14 Kloosters van de Benedictijnen, in Oostenrijk evenzo. “Hoewel het moeilijk is om op dit moment met gedetailleerde cijfers te komen”, moeten wij concluderen dat wij deze Kloosterdichheid  niet vast kunnen houden”, stelt Hausmann. Men moet echter wel bedenken dat het grote aantal Kloosters ook een bijzonderheid van de laatste 100 jaar is. “Dat is in de lange geschiedenis van de Orde een echte bijzonderheid.”

Duidelijk anders is ook het beeld van de mensen die zich interesseren voor een leven in het Klooster. Zij treden niet meer in wanneer zij begin 20 zijn, maar op een (veel) latere leeftijd. “Er komen mensen met soms een heel ‘bont’ verleden, maar zeker niet minder serieus zoekend zoals vroeger, misschien wel serieuzer”, zo Hausmann.

Een centraal thema van de conferentie in Nütschau is de ‘spraakmakendheid van het geloof’en de vraag,
hoe Kloosterlingen de Christelijke Boodschap zodanig kunnen formuleren, dat zij door de mensen weer begrepen en geaccepteerd worden. Helaas bestaat daar geen ‘recept’ voor, zegt Hausmann. Maar de Broeders hebben een ‘neus’ voor ontwikkelingen en het vertalen er van, door niet alleen te praten en te preken, maar ook door intensief naar de mensen te luisteren”. Het aantal Benedictijner Monniken in het Duitse taalgebied is momenteel iets minder dan 1.000.

Bron: KNA Foto: PB-Didgeman

Geef een reactie op dit artikel