Bidden voor USA: Orkaan Florence actief

“Wij vrezen dat hele dorpen van de kaart zullen worden geveegd”

De tornado Florence raast over de Verenigde Staten en richt immense schade aan. Meer dan een miljoen families zitten zonder electriciteit.

 De gouverneur van de Amerikaanse staat North Carolina Roy Cooper meldt dat orkaan Florence bezig is met een vernielend spoor te trekken doorheen de staat. “De storm geselt onze staat”, aldus Cooper op een persconferentie. “We vrezen dat hele gemeenschappen van de kaart zullen worden geveegd.”

Verwacht wordt dat de gehele kust van North en South Carolina onder zowat 3,4 meter zeewater zal komen te staan. Het grootste gevaar van de ruim 600 kilometer brede storm zal echter de flinke regenval zijn. Dagenlange buien zullen ‘catastrofale’ overstromingen van rivieren en kanalen landinwaarts veroorzaken.

Vrijdagmiddag Belgische tijd kwam de orkaan aan land nabij de badplaats Wrightsville Beach in North Carolina. Er werd een windsnelheid gemeten van ongeveer 150 kilometer per uur. In de nacht van donderdag op vrijdag was de orkaan afgezwakt, maar de waarschuwingen voor de verwoestende gevolgen bleven van kracht. Op dit zouden al een miljoen gezinnen zonder stroom zitten, maar energiemaatschappijen verwachten dat de komende dagen meer dan drie miljoen gezinnen met stroompannes te maken kunnen krijgen.

“Het overleven van deze storm zal worden bepaald door ons uithoudingsvermogen, teamwork, gezond verstand en geduld”, zegt gouverneur Roy Cooper van North Carolina. Hij zei een schade van ‘historische omvang’ te verwachten in de hele staat. Voorspeld is dat er nu in twee dagen tijd een hoeveelheid regen zal vallen die normaal in een periode van acht maanden valt.

Zowat 1,7 miljoen inwoners langs de oostelijke kustlijn van de Verenigde Staten hebben opdracht gekregen te vertrekken. Het is echter onduidelijk hoeveel mensen zijn achtergebleven. “Dit is ons huis”, zegt Susan Patchkofsky, die met haar man besloot te blijven op Emerald Isle. Ze trok zich niets aan van de oproepen van haar familie om te vertrekken.

Orkaan ging met geweld aan land

De orkaan verplaatste zich aanvankelijk met 9 kilometer per uur, maar die snelheid daalde daarna stelselmatig. De autoriteiten hebben voor catastrofale overstromingen gewaarschuwd. En dat kan kloppen, want in Morehead City zijn al golven van 3 meter hoog gemeten. In de stad New Bern is de rivier de Neuse buiten haar oevers getreden, en staan straten en wandelpaden onder water. De autoriteiten hebben 1,5 miljoen mensen in verplicht te evacueren gebieden aangemaand dit ook te doen.

In de zuidoostelijke kustgebieden zijn ook al veel straten overstroomd. Het water gaat alleen nog maar stijgen als de orkaan dichterbij komt.

Voorspellers zeggen dat de combinatie van een levensbedreigende stormvloed en het tij ervoor zorgt dat normaal droge gebieden in de buurt van de kust worden overspoeld door stijgend water dat zich landinwaarts verplaatst.

Trump tweet

De huizen van ongeveer tien miljoen inwoners kunnen mogelijk worden getroffen. Tot in de staat Georgia sloten bedrijven, winkels en scholen de deuren.

De orkaan zal opnieuw een belangrijke test worden voor de federale hulpdienst FEMA, die vorig jaar werd bekritiseerd vanwege de trage hulpverlening op Puerto Rico nadat de orkaan Maria er lelijk huis had gehouden.

President Trump, die in een serie tweets donderdag bestreed dat hij tekort was geschoten met de hulp aan Puerto Rico, zei dat FEMA “volledig toegerust en gereed” was om de bewoners van North en South Carolina te helpen. Op Puerto Rico kwamen zo’n drieduizend mensen om. Om Uw aller gebed wordt gevraagd!

Bron: EWTN/ADN/BBC/ABC Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*